Στον 5ο όροφο της Νομικής


Διάβασα με αντίστροφη σειρά τα μυθιστορήματα του Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Ξεκίνησα με το δεύτερο μυθιστόρημά του, “Έγκλημα στην παραλία της Βουλιαγμένης”, τη βιβλιοκριτική μου μπορείτε να την διαβάσετε εδώ https://aggelikikardara.wordpress.com/2016/06/19/%cf%84%ce%bf-%ce%ad%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf% και συνέχισα με το πρώτο, σε σειρά έκδοσης, μυθιστόρημά του με τίτλο “στον 5ο όροφο της Νομικής”.

Ο τίτλος είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον μου, προτού ξεκινήσω την ανάγνωση. Μάλιστα, ανυπομονούσα να το πάρω στα χέρια μου. Ίσως γιατί τις Παρασκευές, πολύ πρωί, όταν έφτανα στον τρίτο όροφο στη Σοφοκλέους για τις διαλέξεις στο ΕΜΜΕ στα εγκληματολογικά μαθήματα κι έκανα μια βόλτα στους άδειους διαδρόμους (μέχρι να γεμίσουν από φοιτητές), σκεφτόμουν ότι ο χώρος ήταν ιδανικός για τους φοιτητές που ασχολούνται με την τέχνη να γυρίσουν μια ταινία ή διαδικτυακή σειρά με μεγάλο ενδιαφέρον για το κοινό. Ο χώρος του Πανεπιστημίου αποπνέει -τουλάχιστον, κατά την άποψή μου- μια ξεχωριστή μαγεία, ενδεχομένως γιατί τον έχω συνδέσει με δυνατές και όμορφες στιγμές. Επομένως, ο τίτλος μού δημιούργησε υψηλές προσδοκίες, οι οποίες καλύφθηκαν πλήρως από το βιβλίο.

Η υπόθεση του μυθιστορήματος είναι η εξής: δύο άψυχα σώματα βρίσκονται στον 5ο όροφο της Νομικής Σχολής Αθηνών στον Τομέα Εγκληματολογίας: η Καθηγήτρια Λαμπρινή Σιώμου, με το παρατσούκλι “Οχιά” εξαιτίας του δύστροπου χαρακτήρα της και ο υποψήφιος διδάκτορας Άγγελος Κονδύλης, ένας γοητευτικός και αγαπητός μεταξύ συμφοιτητών και Καθηγητών νέος. Ο αστυνόμος Χριστόφορος Μάρκου, παλιός γνώριμος των θυμάτων, καθώς είχε αποφοιτήσει και ο ίδιος από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τομέα, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το διπλό έγκλημα. Στην πορεία αναζήτησης της σχέσεως ανάμεσα στα δύο θύματα που βρέθηκαν την ίδια ώρα στο ίδιο μέρος και στην προσπάθεια εξιχνίασης της σκοτεινής υπόθεσης, ο αστυνόμος Μάρκου ανακαλύπτει βαθιά κρυμμένα μυστικά, ίντριγκες, έριδες, απάτες και ψέματα.

Τα στοιχεία που με κέρδισαν περισσότερο στο μυθιστόρημα είναι η αριστοτεχνική σύνδεση διαφορετικών ιστοριών ανθρώπων που έχουν ένα κοινό “κρίκο” να τους ενώνει -το Πανεπιστήμιο και ειδικότερα τον Τομέα Εγκληματολογίας της Νομικής Αθηνών- και τη ζωή τους μέσα σε αυτό, δεύτερον ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζονται οι πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ψυχής -ακόμα και φαινομενικά φιλήσυχων και αφοσιωμένων στην επιστήμη τους ανθρώπων- και, τέλος, το γεγονός ότι ο συγγραφέας αξιοποιεί τις εγκληματικές θεωρίες, θέτει φλέγοντα ερωτήματα εγκληματολογικού ενδιαφέροντος και αναδεικνύει το ρόλο των μίντια στην τροπή κάποιων γεγονότων.

Εξαιρετική η γραφή του Χρήστου Μαρκογιαννάκη (και σε αυτό το μυθιστόρημα), με συνεχείς ανατροπές που οδηγούν τον αναγνώστη σε άλλα μονοπάτια από αυτά που αναμένει να οδηγηθεί. Η εμβάθυνση που κάνει στην ψυχοσύνθεση των προσώπων που εμπλέκονται στην ιστορία είναι, όχι μόνον ακριβής και ολοκληρωμένη, αλλά ταυτόχρονα μας προβληματίζει για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί -και στην πραγματική ζωή- να λειτουργήσει η ανθρώπινη ψυχή και τις ακραίες επιλογές που δύναται να κάνει, στο βωμό πολλών πραγμάτων -αλαζονείας, κέρδους, προσωπικού οφέλους, ματαιοδοξίας….-. Γιατί όσα διαδραματίζονται στο βιβλίο κρύβουν μέσα τους και αλήθειες, δοσμένες με τον πιο συναρπαστικό τρόπο από το συγγραφέα.

Πραγματικά, απόλαυσα την κάθε σελίδα του μυθιστορήματος και χαίρομαι πολύ γιατί ένας νέος συγγραφέας, με σπουδές και γνώσεις στην νομική επιστήμη και την εγκληματολογία, ασχολείται με τα ελληνικά γράμματα, προσφέροντας τόσο στη λογοτεχνία, όσο και στην έρευνα.

Το ερώτημα που θα θέσω κλείνοντας, χωρίς να δώσω ωστόσο απάντηση (θα σας αφήσω να απαντήσετε οι ίδιοι όταν διαβάσετε το μυθιστόρημα του Χ. Μαρκογιαννακη) είναι: “Υπάρχει, τελικά, το τέλειο έγκλημα;”. Ένα ερώτημα που θέτει εξ αρχής ο αστυνόμος Μάρκου και, αναμφίβολα, μας έχει προβληματίσει όλους.

Περιμένω τα σχόλια και τα μηνύματά σας στο mail μου: kardaraa@gmail.com

20160717_161343-1-1

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ιστορίες

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.