Εγκλήματα πάθους: Πέντε υποθέσεις και το προφίλ των δραστών τους


Τα βράδια του καλοκαιριού είναι σίγουρα όμορφα και γεμάτα πάθος. Όταν όμως το πάθος γίνεται παθολογικό -ακραίο και ανεξέλεγκτο- τότε μπορεί να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις, ακόμα και στο έγκλημα. Η έντονη κτητικότητα, ο άκρατος εγωισμός, ο ναρκισσισμός, η ζήλια που υπερβαίνει κάθε όριο, είναι στοιχεία που σκιαγραφούν, συνήθως, το προφίλ του δράστη ενός “εγκλήματος πάθους”.

Τα εγκλήματα πάθους αποτελούν τους μεγαλύτερους γρίφους για τους εγκληματολόγους, γεγονός που αποκαλύπτει την δυσκολία ακόμα και του ειδικού επιστήμονα να διερευνήσει, με απόλυτη ακρίβεια, πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος νους λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της τέλεσης ενός εγκλήματος, θύμα του οποίου είναι το άτομο που ο θύτης δηλώνει ότι λάτρευε.

Στο δεύτερο κείμενό μου στο postmodern.gr αναλύω πέντε υποθέσεις εγκλημάτων πάθους που έχουν συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία και έχουν απασχολήσει έντονα τα ΜΜΕ. Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο εδώ http://www.postmodern.gr/egklimata-pathous-pente-ypothesis-ke-to-profil-ton-draston-tous/

Τα εγκλήματα πάθους με απασχολούν και στο υπό έκδοση βιβλίο μου, όπως και η σκιαγράφηση του προφίλ του δράστη ανάλογων εγκλημάτων. Αναλύοντας υποθέσεις που χαρακτηρίζονται ως “έγκλημα πάθους” εκφράζω μάλιστα κάποιους προβληματισμούς για το δόκιμο του όρου “πάθους” ειδικά σε περιπτώσεις που μετά την άγρια τέλεση του εγκλήματος, ο δράστης επιδεικνύει απόλυτη ψυχραιμία και με μεθοδικότητα επιχειρεί να κρύψει τα ίχνη του και να “ξεφορτωθεί” το θύμα του κι έχω μιλήσει για “πάθος και λατρεία του θύτη προς τον ίδιο του τον εαυτό -τελικά- και όχι προς το θύμα του, το οποίο το βλέπει σαν αντικείμενο (και όχι ως υποκείμενο) του αρρωστημένου του εγωισμού”. Σαφώς, κάθε υπόθεση είναι διαφορετική και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πρέπει να διερευνώνται, ώστε να εξαχθούν από τον ερευνητή ασφαλή συμπεράσματα που να επιβεβαιώνουν τις θεωρητικές προσεγγίσεις.

Ένα ακόμα στοιχείο που υπογραμμίζω είναι ότι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα εγκλήματα πάθους δεν μπορούν να προληφθούν. Ωστόσο, είναι πιστεύω σημαντικό να “διαβάζουμε” τα σημάδια, με άλλα λόγια να αξιολογούμε κάποιες συμπεριφορές όταν υπερβαίνουν κάποια όρια και οδηγούν σε ακρότητες. Ένα απλό παράδειγμα: ο ξυλοδαρμός δεν θα οδηγήσει κατ’ ανάγκην στο έγκλημα, είναι όμως μια ακραία συμπεριφορά που πρέπει να προβληματίσει και το θύμα να λάβει έγκαιρα τα μέτρα του.

Περιμένω τα σχόλια και τα μηνύματά σας στο mail μου: kardaraa@gmail.com και ασφαλώς και στο postmodern.gr καθώς από τις 14 Ιουλίου έχουμε ξεκινήσει μια πολύ δημιουργική συνεργασία, όπως σας έχω ήδη ενημερώσει.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.