“Μαθήματα ψυχολογίας” από ένα παιδί


Αυτές οι μέρες -οι τελευταίες πριν κλείσουν τα σχολεία για τις θερινές διακοπές (πόσο γρήγορα πέρασε και φέτος η χρονιά, πότε αρχίσαμε, πότε τελειώσαμε…)- είναι “πλημμυρισμένες” συγκίνηση για τους γονείς που καμαρώνουν τα παιδάκια τους στις σχολικές γιορτές τους. Η κόρη μου, ως μαθήτρια Δημοτικού, έλαβε μέρος στην θεατρική παράσταση “Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο” που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη.

Η παράσταση είχε μεγάλη επιτυχία, τα παιδάκια μας ήταν όλα υπέροχα και οι δασκάλες είχαν δουλέψει με πολλή αγάπη για το τελικό αποτέλεσμα και αυτό φάνηκε. Μέχρι το τέλος το ενδιαφέρον ήταν αμείωτο και το χειροκρότημα θερμό. Η συγκίνησή μου ήταν μεγάλη, γιατί η Άννυ όπως έχω ήδη γράψει είναι το “τριανταφυλλάκι” μου…κι ήταν κουκλίτσα (δεν θέλει βέβαια να της το λέω…)

Δεν το κρύβω ότι την καρδιά μου κέρδισε λίγο περισσότερο ο πιτσιρικάς που ξέχασε όλα τα λόγια στη ελληνική παράσταση (στο αγγλικό μια χαρά, πιο άνετο τον είδα) και η αντίδρασή του ήταν “όλα τα λεφτά” για να χρησιμοποιήσω μια αγαπημένη έκφραση της αργκό.

Στην αρχή αισθάνθηκε αμηχανία, ρώτησε “τι λέει παρακάτω;”, αλλά επειδή δεν καταλάβαινε τι του έλεγε η δασκάλα, με αφοπλιστική γλυκύτητα και τελικά γελώντας και ο ίδιος απηύθυνε το λόγο στο κοινό και ρώτησε 2-3 φορές “γιατί γελάτε μωρέ;”. Ήταν τόσο έξυπνος και πηγαίος ο τρόπος αντίδρασής του που πραγματικά αναρωτήθηκα εάν το έκανε για να γελάσουμε ή εάν ήταν ένα happening… Μας χάρισε γέλιο και μπράβο του. Άλλωστε, τα παιδιά είναι η πηγή της χαράς, ας μην το ξεχνάμε αυτο κι ας μην έχουμε παράλογες απαιτήσεις από την παιδική ηλικία.

Γιατί αυτό που σκεφτόμουν, εκείνη τη στιγμή, είναι πόσο τραυματική εμπειρία μπορεί να είναι για την καρδούλα ενός μικρού παιδιού να ξεχάσει τα λόγια του (να “πάθει σεντόνι”, λένε οι ηθοποιοί. Εάν κάνω λάθος, διορθώστε με), ενώ παρακολουθούν όλοι οι μαθητές τη Τάξης, οι δάσκαλοί του και οι γονείς…

Είναι, συνεπώς, πολύ ωραίο και θετικό μήνυμα ότι δεν πρέπει να το “βάζουμε κάτω” ό,τι κι αν μας συμβεί. Οι γονείς, αλλά κυρίως οι εκπαιδευτικοί, πρέπει να περάσουν στα παιδιά το μήνυμα ότι δεν πρέπει να απογοητευτούν εάν τους τύχει μια δυσκολία, αλλά να δυναμώσουν για να γίνουν καλύτεροι στο μέλλον. Με άλλα λόγια, να τα προετοιμάσουν και για τις δύσκολες στιγμές, τις “κακές” στιγμές που εύκολα στην παιδική ηλικία μπορούν να γίνουν, τελικά, καλές στιγμές, εάν δεν στιγματίσουμε -εμείς οι μεγάλοι- με την δική μας αντίδραση την παιδική αθωότητα.

Είναι, δηλαδή, πολύ σημαντικό ο εκπαιδευτικός να μην προετοιμάζει το παιδί μόνο για τις επιτυχίες, αλλά και για την αποδοχή της αποτυχίας. Γιατί όλοι μας έχουμε γευτεί και επιτυχίες αλλά και αποτυχίες κι είναι εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά για έναν νέο άνθρωπο, να ξέρει να “πέφτει” και να σηκώνεται μετά πιο ψηλά, καλύτερος από ότι ήταν πριν.

Θα κλείσω με τη γιορτή του παιδικού σταθμού, όπου παρακολούθησα με πλατύ χαμόγελο τον “έρωτά” μου….

“Ταξιδέψαμε” στα παιδικά όνειρα και μαγευτήκαμε από την εξαιρετική δουλειά που είχαν κάνει τα “μικρά μας ανθρωπάκια” και οι δασκάλες τους!! Καμάρωσα το γιο να “ουρλιάζει” το ποίημα του, με στόμφο και συγκινημένη παρακολούθησα την απονομή των επαίνων.

Επιστρέφοντας σπίτι από τη γιορτή, επειδή πείραζε την κορδέλα που κρατούσε τον έπαινο δεμένο, μου ξέφυγε (αχ!Η κτητική μάνα…και μας τα λέτε τόσο καλά, εσείς, φίλοι ψυχολόγοι) και του είπα “μη μου χαλάσεις τον έπαινο”. Με κοιτάζει ο γιος αυστηρά και μου κάνει όλα τα μαθήματα ψυχολογίας μαζί επί τόπου “Γιατί είπες μου; Δεν είναι δικός σου έπαινος. Δικός μου είναι. Έπρεπε να πεις μη χαλάς τον έπαινο”.

Γι’ αυτό πιστεύω τόσο πολύ στα παιδιά…γιατί αυτά ξέρουν καλύτερα από εμάς και μας δείχνουν το δρόμο!!

Σας αφήνω με ένα γλυκό φιλί (μη με πάρουν τα “ζουμιά”) και κάνω μια ευχή: όλα τα παιδιά να χαμογελάνε! Γιατί το χαμόγελο ενός παιδιού είναι ο κόσμος όλος….

20160609_114456-1

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.