“Η γλώσσα του εγκλήματος”: Συνέδριο, 28/5/2016


Το Κωνστάντειο Κέντρο Εγκληματολογικών και Δικανικών Ερευνών διοργανώνει συνέδριο με θέμα “Η γλώσσα του εγκλήματος” το  Σάββατο 28 Μαΐου 2016, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στην Κύπρο, 9.30 π.μ.-12.30 μ.μ. Η δική μου εισήγηση στο συνέδριο φέρει τον τίτλο “Η γλωσσική επικοινωνία του έγκλειστου πληθυσμού ως αναπόσπαστο στοιχείο της δομής των φυλακών: Έρευνα”.

Βασιζόμενη στα πορίσματα της έρευνάς μου σχετικά με την αργκό των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές (Φυλακή και Γλώσσα, εκδόσεις ΑΝΤ.Ν.ΣΑΚΚΟΥΛΑ), θα προσπαθήσω να αναδείξω το σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει στο κλειστό και περιοριστικό περιβάλλον της φυλακής η γλώσσα και ειδικότερα ο ιδιαίτερος γλωσσικός κώδικας επικοινωνίας, ο οποίος λειτουργεί πρωτίστως σε συμβολικό επίπεδο, δεδομένου ότι αποτελεί μέσο ένταξης τόσο στην μεγάλη “ομάδα” της φυλακής, όσο και στις υπο-ομάδες που αναπτύσσονται μεταξύ των έγκλειστων.

Θα μιλήσω για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο συγκεκριμένος γλωσσικός κώδικας επικοινωνίας, πώς και γιατί έχει δημιουργηθεί, από ποιους χρησιμοποιείται, ποιους σκοπούς εξυπηρετεί,  πώς εξελίσσεται και πώς διαφοροποιείται η επικοινωνία μέσα στη φυλακή με την επικοινωνία εκτός/ στην ελεύθερη κοινωνία.

Ευχαριστώ θερμά το Κωνστάντειο Κέντρο για την πρόσκληση και πιστεύω ότι αυτή είναι η αφετηρία μιας πολύ δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ μας. Είναι, ασφαλώς, μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα να συμμετέχω ως εισηγήτρια στο συνέδριο με δύο εξαιρετικές επιστήμονες, την Δικαστική Γραφολόγο,  Δρα Ευδοξία Φασούλα και την Λογοπαθολόγο, κ. Μαρίνα Λάμπου.

Η Δρ. Ευδοξία Φασούλα θα μας μιλήσει για την ανάλυση των γραπτών συμβολισμών και συμβόλων, τα οποία αποτελούν την αργό της εγκληματικής κοινωνίας εκτός φυλακής και θα δείξει πώς η γραφοσκοπική έρευνα και η γραφολογική ανάλυση μπορούν να οδηγήσουν στη εξιχνίαση του εγκλήματος. Η εισήγησή της φέρει τον τίτλο “Αναζητώντας τα γραφικά ίχνη εγκλήματος κι εγκληματία: Γραφοσκοπική έρευνα και γραφολογική ερμηνευτική ανάλυση”.

Η κ. Μαρίνα Λάμπου θα μας αναλύσει τους τρόπους με τους οποίους η δικανική ανάλυση του προφορικού λόγου και έκφρασης έχει βοηθήσει στη διερεύνηση εγκλημάτων και μάλιστα άτομα έχουν  καταδικαστεί βάσει αυτών των στοιχείων. Άλλωστε, η δικανική λόγου και φωνής στην τρομοκρατία, σε απειλητικά τηλεφωνήματα, σε ηχογραφημένα μηνύματα και δηλώσεις, σε ανακρίσεις κ.λπ. διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Ο τίτλος της εισήγησής της είναι “Δικανική ανάλυση λόγου και φωνής στη διερεύνηση υποθέσεων”.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από την σύντομη αναφορά μου στις εισηγήσεις, πρόκειται για πολύ ενδιαφέροντα θέματα και μάλιστα με ανυπομονησία περιμένω κι εγώ να ακούσω τις εισηγήσεις των εκλεκτών συναδέλφων. Με την ολοκλήρωση του συνεδρίου θα σας παρουσιάσω όλες τις εξελίξεις. Μέχρι τότε ετοιμάζομαστε για το συνέδριο στην αγαπημένη Κύπρο, σε μια πολύ ξεχωριστή μέρα για μένα, καθώς είναι τα γενέθλια της κόρης μου, στην οποία ασφαλώς θα αφιερώσω την ομιλία μου.

Περιμένω τα μηνύματά σας στο mail μου: kardaraa@gmail.com

 

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.