Για τα παιδιά που ονειρεύονται καριέρα δημοσιογράφου


Οι πανελλαδικές εξετάσεις βρίσκονται προ των πυλών. Η αγωνία των υποψηφίων στο αποκορύφωμά της, “χτυπάει κόκκινο” αυτές τις ημέρες. Το σημείο ωστόσο που πάντοτε προσπαθώ να επισημαίνω συνομιλώντας με νέους ανθρώπους είναι ότι, όταν είμαστε πραγματικά προσηλωμένοι στο στόχο μας, κάνεις και τίποτα δεν μπορεί να μας αποτρέψει από την κατάκτηση των επαγγελματικών μας ονείρων. Ούτε καν μια αποτυχία στις εξετάσεις.

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται το παραπάνω, γιατί μια αποτυχία στις εξετάσεις ταυτίζεται λανθασμένα με το “τέλος των ονείρων”, πιστεύω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ότι για κάθε επαγγελματικό στόχο που θέτουμε υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι. Αυτό σημαίνει ότι, εάν ο νέος  αναζητήσει αυτούς τους δρόμους με προσοχή και σύνεση, ίσως τελικά ανακαλύψει και κάποιες άλλες πλευρές της προσωπικότητάς του και βρει την επαγγελματική επιτυχία και ευτυχία εκεί που δεν περίμενε.

Άλλωστε, πέρα από τις εξετάσεις, πολύ σημαντικές είναι οι κινήσεις που θα κάνει ο κάθε νέος και τα βήματα που θα ακολουθήσει, ώστε να μπορέσει να χτίσει την καριέρα που ονειρεύεται, διότι καμία επιτυχία στις εξετάσεις δεν εξασφαλίζει την επαγγελματική καταξίωση. Η καταξίωση έρχεται με επιμονή, υπομονή, σκληρή δουλειά και, αναμφισβήτητα, με την ορθή  αξιοποίηση των ευκαιριών.

Είναι, συνεπώς, εξαιρετικά σημαντικό όταν ένας νέος άνθρωπος κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα να αναζητήσει τη συμβουλή ενός επαγγελματία του χώρου και μάλιστα καταξιωμένου. Γιατί, συχνά τα πράγματα στην πράξη αποδεικνύονται πολύ διαφορετικά από όσο τα φανταζόμαστε ή τα ονειρευόμαστε. Ασφαλώς, μαθαίνουμε μέσα από τις δικές μας εμπειρίες, ακόμα και μέσα από τα λάθη μας, αλλά η καθοδήγηση από έναν επαγγελματία είναι αναγκαία ειδικά στα πρώτα μας επαγγελματικά βήματα.

Πρέπει να δίνεται η ευκαιρία στο νέο, προτού αποφασίσει το επάγγελμα που θα ακολουθήσει, να αναζητήσει πολύτιμες πληροφορίες: να γνωρίσει εις βάθος το πώς στην πράξη ασκείται το επάγγελμα που τον ενδιαφέρει, ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να το ασκήσει, ποια εξειδίκευση πρέπει να ακολουθήσει και πολλά αλλά σημαντικά στοιχεία για το κάθε επάγγελμα, τα οποία κατά έναν παράδοξο τρόπο δεν αναζητεί ο νέος. Αλλά, τα μαθαίνει πολύ αργότερα, πολλές φορές όταν πλέον έχει αποφοιτήσει. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος του υποψηφίου, γιατί είναι αδιανόητο να επιλέγουμε τον επαγγελματικό μας προσανατολισμό χωρίς να έχουμε συγκεντρώσει τις αναγκαίες πληροφορίες. Ειδικά, στο πλαίσιο μιας εποχής όπου η πρόσβαση στην πληροφορία είναι πολύ εύκολη. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι πρέπει να αναζητήσουμε την αξιόπιστη πληροφορία από άτομα ή φορείς που εμπιστευόμαστε.

Ως διδάσκουσα δημοσιογραφίας, είμαι ασφαλώς πολύ ευαισθητοποιημένη και κοντά στους νέους που ονειρεύονται να ασχοληθούν με το χώρο. Ειδικά, για τα παιδιά που με πάθος αναζητούν την είδηση, διακρίνονται για τη δυνατή γραφή τους που κεντρίζει το ενδιαφέρον, διέπονται από δυναμισμό και θέλουν να βρίσκονται στις επάλξεις,  το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι μεγάλη πρόκληση! Ένα επάγγελμα με υψηλές απαιτήσεις και πολλές δυσκολίες, αλλά δημιουργικότητα και δυναμική. Μπορεί στη χώρα μας να μην ασκείται η “ερευνητική δημοσιογραφία”, τουλάχιστον όχι σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο τα νέα παιδιά εφοδιασμένα με γερή γνώση και με την τόλμη που διακρίνει τα νιάτα μπορούν να αλλάξουν τα πάντα και να φέρουν την έρευνα σε “πρώτο πλάνο”.

Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να πω είναι ότι ο κόσμος των μίντια ασκεί γοητεία σε μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων και το επάγγελμα του δημοσιογράφου βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις, έστω κι ως ιδέα. Σαφώς, τα φώτα και η λάμψη (που συνήθως γοητεύουν) δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα που βιώνει στην καθημερινότητά του ο συντάκτης. Η πράγματικότητα απαιτεί πολλή και σκληρή δουλειά και κυρίως πάθος κι αφοσίωση! Όταν όμως υπάρχουν αυτά τα θεμελιώδη συστατικά, ο δημοσιογράφος που είναι παράλληλα “οπλισμένος” με τη γνώση του, μπορεί να κάνει αξιόλογη δουλειά, η οποία αργά ή γρήγορα θα εκτιμηθεί από το ευρύ κοινό. Επομένως, εάν ένας νέος άνθρωπος ονειρεύεται να χτίσει καριέρα ως δημοσιογράφος πρέπει να παλέψει. Παρά τη κρίση και τα εμπόδια να μην αποκλίνει από το στόχο του και με σταθερά βήματα να κατακτήσει το όνειρό του. Αυτή είναι η δική μου προτροπή προς τα παιδιά που τώρα σχεδιάζουν το επαγγελματικό τους μέλλον, με μεγάλη αγωνία και ανυπομονησία για ένα καλύτερο αύριο.

Πριν από λίγες μέρες μάλιστα μια φιλική συζήτηση με ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο από τον δημοσιογραφικό χώρο κατέληξε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για  όλα τα παιδιά που σπουδάζουν δημοσιογραφία ή ονειρεύονται να ακολουθήσουν το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Είναι η 26η συνέντευξη του ιστολογίου και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ  https://aggelikikardara.wordpress.com/interviews/interview_26/

Πρόκειται για τη συνέντευξη με τη δημοσιογράφο Ρομίνα Ξύδα, η οποία μοιράζεται με τους αναγνώστες της σελίδας τα “μυστικά” για μια επιτυχημένη πορεία στο χώρο των ΜΜΕ! Αξίζει να την διαβάσετε!!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s