Εγχειρίδιο για τον αστυνομικό και δικαστικό συντάκτη


Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν αφιερωμένες στην ολοκλήρωση του βιβλίου-εγχειριδίου για το Αστυνομικό και Δικαστικό Ρεπορτάζ. Το υλικό ολοκληρώθηκε και τώρα μένουν οι τελευταίες “πινελιές”. Αφού πήρα, με ένα -ομολογώ- μεγάλο χαμόγελο το “οκ” του Καθηγητή Εγκληματολογίας, κ. Γιάννη Πάνουση, στον οποίο άλλωστε ανήκει και η ιδέα του παρόντος βιβλίου, συνεχίζουμε από Δευτέρα με δυναμικά βήματα για να προχωρήσουμε στην έκδοση και στον τελικό -και πολυπόθητο- στόχο που αφορά τη διδασκαλία του εγχειριδίου σε Δημοσιογραφικές Σχολές.

Το υλικό είναι πρωτότυπο, γιατί είναι η πρώτη φορά που ένα βιβλίο απευθύνεται στον αστυνομικό και δικαστικό συντάκτη, προσφέροντας του γνώση, ενημέρωση και καθοδήγηση για το πώς θα συντάξει ένα επιτυχημένο και τεκμηριωμένο ρεπορτάζ. Το βιβλίο συγκεντρώνει στοιχεία για την ισχύουσα νομοθεσία αναφορικά με εγκλήματα που απασχολούν έντονα το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ, αναλύει την ποινική δίκη, περιλάμβανει νομική και εγκληματολογική ορολογία, καθώς και εγκληματολογικές τυπολογίες, αναλύει σοβαρά εγκληματολογικά ζητήματα και σχολιάζει υποθέσεις εγκληματολογικού ενδιαφέροντος που έχουν απασχολήσει με εκτενή ρεπορτάζ το αστυνομικό ρεπορτάζ.

Είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε στους νέους δημοσιογράφους που θέλουν να ασχοληθούν με το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ την πολύτιμη γνώση για να εξειδικευτούν και να προχωρήσουν την έρευνά τους ένα βήμα παρακάτω. Εξίσου σημαντικό, θεωρώ, να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες δημοσιογράφους να επικαιροποιήσουν τη γνώση τους, δεδομένου ότι πρόκειται για δύσκολα ρεπορτάζ που απαιτούν και ειδικές γνώσεις πολλές φορές.

Έχοντας συνομιλήσει με πολλούς φοιτητές και σπουδαστές Δημοσιογραφικών Σχολών, κατανοώ την ανάγκη να γίνει κάτι άμεσα στον τομέα αυτό, ώστε οι νέοι αστυνομικοί και δικαστικοί συντάκτες να είναι εφοδιασμένοι με πραγματική γνώση, προκειμένου να ανταποκριθούν στα καινούργια δεδομένα της δημοσιογραφίας στο πλαίσιο του ψηφιακού κόσμου και ταυτόχρονα στις υψηλές απαιτήσεις του κοινού, το οποίο περιμένει περισσότερα πράγματα και -το κυριότερο- ουσιαστική ενημέρωση από το σύγχρονο δημοσιογράφο.

Κλείνοντας, θα υποσχεθώ στους φοιτητές και σπουδαστές, οι οποίοι συχνά με ρωτάνε για το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ, ότι θα τους έχω νέα από Σεπτέμβρη και πέρα από το βιβλίο-εγχειρίδιο, υπάρχουν και άλλες δημιουργικές σκέψεις, γιατί όταν συνομιλείς με τον κ. Πανούση, δεν μπορείς παρά να κάνεις πολλά κα δημιουργικά σχέδια, με όλες τις ιδέες που σου προτείνει σχετικά με το αντικείμενο της Εγκληματολογίας και της διδασκαλίας αυτού.

20160409_171313

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s