“Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα”


Από σήμερα και για όλες τις μέρες, μέχρι να μπούμε πάλι στα εντατικά μας προγράμματα, θέλω το σπίτι να “πλημμυρίζει” χαρά. Αισθάνομαι την ανάγκη να ξεφύγω από την καθημερινότητα, να “δραπετεύσω” από ό,τι με αγχώνει και με προβληματίζει. Να νιώσω σαν να με έχει “διαπεράσει” το…Χριστουγεννιάτικο πνεύμα και να “βυθιστώ” στην αγάπη που σηματοδοτεί αυτές τις ημέρες.

Για να γίνει αυτό, θέλω το σπίτι να είναι γεμάτο φίλους, να γελάσουμε δυνατά και να κάνουμε μόνο θετικές σκέψεις. Γιατί η ζωή είναι πιο όμορφη, όταν την μοιράζεσαι με όσους αγαπάς και η καθημερινότητα γίνεται πιο γλυκιά, όταν αφήνεσαι στη μαγεία της στιγμής που, συνήθως, δεν προλαβαίνουμε να “γευτούμε” με τα χίλια δυο άγχη που μας ταλανίζουν. Οπότε, φίλοι μου, ξέρετε εσείς….σας περιμένω να ζήσουμε τις Χριστουγεννιάτικες μας ιστορίες!

Τέτοιες μέρες, βεβαια, θα ήθελα να μοιάζω με τις χρυσοχέρες μανούλες που φτιάχνουν λαχταριστά μελομακάρονα, “χιονάτους” κουραμπιέδες, σοκολατένια κεκάκια και όλο το σπίτι “μυρίζει” Χριστούγεννα. Αλλά και για εμάς τις μανούλες που δεν τα καταφέρνουμε άψογα ή για τις σκληρά εργαζόμενες μανούλες που ακόμα και τις ημέρες των εορτών δεν έχουν τη δυνατότητα να ξεφύγουν από το επαγγελματικό τους πρόγραμμα, το χαμόγελο δεν πρέπει να σβήνει. Τα Χριστούγεννα έχουν μια ξεχωριστή μαγεία και όποιος έχει κρατήσει χώρο στην καρδιά του για λίγη μαγεία και παιδικότητα, θα μπορέσει να ζήσει το δικό του, γλυκό, παραμύθι, με τον τρόπο που επιλέγει εκείνος.

Ίσως, όμως, το πιο σημαντικό, είναι να μπορέσουμε αυτές τις μέρες να κάνουμε και τα όνειρα άλλων ανθρώπων πραγματικότητα. Αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση και εκεί κρύβεται η μαγεία των Χριστουγέννων. Ευτυχισμένος όποιος καταφέρει να δώσει χαρά σε ανθρώπους που την έχουν πολλή ανάγκη και μπορεί να είναι, μάλιστα, πολύ κοντινοί του άνθρωποι. Αλλά και συνάνθρωποί μας που, για χίλιους δυο λόγους, δεν έχουν τη δυνατότητα να νιώσουν τη θαλπωρή αυτών των ημερών. Η σκέψη μας, ας είναι σε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας γίνεται, γιατί τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης.

Ταυτόχρονα τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή του ονείρου. Εμενα, πάντα, τα Χριστούγεννα με κάνουν να ονειρεύομαι και να ελπίζω σε θεαματικές-ευχάριστες αλλαγές, σε “γεννήσεις” και νέες δημιουργίες, που θα μας φέρει ο καινούργιος χρόνος, ως πολύτιμο δώρο. Κάνω τον απολογισμό μου, προσπαθώ να κρατήσω τα όμορφα του παλιού χρόνου, να προβληματιστώ με τα δύσκολα και να ξεκινήσω τη νέα χρόνια με χαμόγελο και διάθεση. Η αισιοδοξία μου πηγάζει από την καρδιά μου και από τη δύναμη που πιστεύω ότι ο κάθε ένας από εμάς κρύβει μέσα του. Μια δύναμη ανεξάντλητη και απίστευτης έντασης.

Επομένως, η μοναδική ευχή που θα κάνω, κλείνοντας, είναι “υγεία”, γιατί είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Όλα τα άλλα, όπως λέω και στους νέους ανθρώπους με τους οποίους έχω καθημερινή επικοινωνία στις αίθουσες διδασκαλίας, είναι στο δικό μας χέρι. Μπορεί να ακούγεται υπέρμετρα αισιόδοξη αυτή η θέση, αλλά πέρα από τα δύσκολα και τα αρνητικά που βιώνουμε, υπάρχει και κάτι που το έλεγε ο παππούς μου (ο λατρεμένος παππούς Νίκος που δεν περνάει μέρα δίχως να τον σκεφτώ) “τσαγανό” και μας “οπλίζει” με την αναγκαία πεποίθηση ότι θα “γκρεμίσουμε” τον τοίχο που μας χωρίζει από τα όνειρά μας. Άλλωστε, η θετική σκέψη πάντα είναι καλύτερη από την αρνητική και έστω και μια μικρή θετική αλλαγή να συμβεί στη ζωή μας είναι μια αρχή. Δηλαδή, το ήμισυ του παντός.

Καλές γιορτές σε όλες και όλους μας!! Να ζήσουμε τα “πιο γλυκά Χριστούγεννα”!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s