Μια σφαίρα στραμμένη στη νεολαία μας


6 Δεκεμβρίου 2008: Μια ημερομηνία, βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας. Μια ημερομηνία που μάτωσε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τη νεολαία μας. Μια νεολαία που ήδη είχε αρχίσει να ζει στο πετσί της την οικονομική και, πρωτίστως, κοινωνική κρίση. Η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, στα Εξάρχεια, από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού, ήταν μια σφαίρα στραμμένη στα νιάτα αυτής της χώρας. Γιατί οι νέοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο, το πάθος, την ένταση, το ρίσκο, ακόμα και το λάθος. Έχουν δικαίωμα στη ζωή. Όταν, λοιπόν, ένας φρουρός στοχεύει στην καρδιά ενός παιδιού, είναι σαν να στοχεύει στην καρδιά όλων των παιδιών. Γιατί, με τη σφαίρα του “διδάσκει” βία και “γεννάει” νέο κύμα βίας. Ανοίγει έναν “κύκλο αίματος” που δύσκολα κλείνει και πληγές που δεν επουλώνονται.

Η χώρα μας δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα με την αποτρόπαια δολοφονία του νεαρού μαθητή. Η νεολαία μας αντέδρασε άμεσα. Ήταν ένα απότομο “ξύπνημα” στην πιο σκληρή πλευρά της ζωής για τους εφήβους που, ξαφνικά, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη δολοφονία ενός συνομηλίκου τους. Κλήθηκαν, στην πιο τρυφερή και ευαίσθητη ηλικία τους, να απαντήσουν στα πιο σκληρά και ακραία ερωτήματα της ζωής, όπως “γιατί ένα νέο παιδί που έπρεπε να συνεχίσει να τρέχει, να γελά, να σχεδιάζει το αύριο, βρίσκεται νεκρό;”.

Να σημειώσω ότι τη νύχτα της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, τα κοινωνικά δίκτυα διαδραμάτισαν έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση, σε σχέση με τα παραδοσιακά μίντια. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η γενίκευση της χρήσης των κοινωνικών δικτύων στη χώρα μας συνέπεσε με την οικονομική και κοινωνική κρίση, γεγονός που δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Οι ημέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες, που ακολούθησαν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, ήταν δραματικές. Κάτα την άποψή μου, άλλαξαν για πάντα την εποχή μας, την ψυχολογία μας και την πίστη ότι κάτι θετικό μπορεί να γίνει στην Ελλαδα της κρίσης. Θυμάμαι ακόμα να συνομιλώ με παιδιά αναστατωμένα, εξαγριωμένα, “ματωμένα”. Δεν έχω ξαναδεί, ούτε ξαναζήσει τόση ένταση μεταξύ των νέων που έβλεπαν να γκρεμίζεται ο παιδικός τους κόσμος και έμπαιναν απότομα, με τον πιο βίαιο τρόπο, στον χειρότερο κόσμο των ενηλίκων. Γιατί, ουσιαστικά, αυτό που έβλεπαν και ένιωθαν τα παιδιά ήταν η επικράτηση της βίας, στην πιο ακραία της μορφή μάλιστα. Ειλικρινά, με προβληματίζει έντονα το πώς αυτά τα παιδιά που έζησαν τα συνταρακτικά γεγονότα του 2008, θα μπορέσουν να πιστέψουν (ουσιαστικά και βαθιά) σε αξίες και ιδανικά, να πιστέψουν στο δίκαιο και τη διασφάλιση του δικαίου από την πλευρά της οργανωμένης Πολιτείας.

Γι’ αυτό, θεωρώ, ότι η σφαίρα στράφηκε εναντίον όλων των νεών μας και γκρέμισε την πίστη τους σε πρόσωπα και αξίες. Δακρύζω για αυτήν τη γενιά που ήρθε και εξακολουθεί να έρχεται αντιμέτωπη με αδικαιολόγητη και ακραία βία. Βία σε όλες τις τις μορφές και τις εκφάνσεις. Ασφαλώς, οφείλουμε όλοι μας -γονείς, εκπαιδευτικοί, πολιτικοί- να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το μαύρο στις ψυχές των νέων, να τους δείξουμε ότι υπάρχει διέξοδος και άλλες επιλογές, αλλά δυστυχώς αυτή η οξύτατη κρίση που βιώνουμε, σε όλα τα επίπεδα, από το 2008 μέχρι και σήμερα, δεν μας δίνει την ευκαιρία να ανασάνουμε και να αλλάξουμε την ιστορία μας.

Μπροστά σε κάποια γεγονότα, όπως η άγρια δολοφονία ενός παιδιού, τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν το συναίσθημα. Το μόνο που θα ήθελα να ευχηθώ και με αυτήν τη σκέψη να κλείσω είναι “όχι άλλες σφαίρες στη νεολαία μας”. Σφαίρες, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Σφαίρες που πληγώνουν τα όνειρά τους και τους γκρεμίζουν την ελπίδα να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, να βρούνε μια εργασία, να κερδίσουν έναν αξιοπρεπή μισθό, να διασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές μέλλον, χωρίς να χρειαστεί να ξεριζωθούν από τον τόπο τους. Και όχι άλλη βία! Ελπίζω, κάποτε, να δώσουμε -ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί, ως οργανωμένη Πολιτεία- στα παιδιά μας αυτό που τόσο, βίαια, τους στερήσαμε τα τελευταία χρόνια: την παιδικότητά τους….

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.