Με το κεφάλι ψηλά, θα κατακτήσουμε το αύριο


Μέρα εθνικής υπερηφάνειας η αυριανή και η Ελλάδα μας θα “αναστηθεί” ξανά. Όλοι μας έχουμε ανάγκη να βιώσουμε το μήνυμα της αυριανής μέρας και να αισθανθούμε ότι μπορούμε να σηκώσουμε ξανά ψηλά το κεφάλι και να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή διαβίωση για τα παιδιά μας.

Σήμερα, ως υπερήφανη μανούλα, καμάρωσα το γιο μου στη σχολική του εορτή. Απήγγειλε με τους συμμαθητές του το ποίημά του και σήκωσε την ελληνική σημαία ψηλά. Συγκινήθηκα πολύ βλέποντας όλους τους μικρούς μαθητές να παρελαύνουν με το κεφάλι ψηλα και ακούγοντάς τους να τραγουδούν με φωνές δυνατές που μας ξεσήκωσαν. Ένιωσα μέσα στην καρδιά μου το νόημα του στίχου “η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει”. Δεν θα πεθάνει η Ελλάδα, γιατί τα νιάτα της χώρας μας θα σηκώσουν το κεφάλι και θα φέρουν πίσω το φως για να λάμψει ξανά η πατρίδα μας.

Μέσα από τις αξίες και τα ιδανικά, μέσα από την ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό, θα “γεννηθεί”, κάποια στιγμή, μια νέα Ελλάδα που δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό το μίζερο και θολό τοπίο που βλέπουμε σήμερα. Πιστεύω στους νέους ανθρώπους και παρακολουθώντας τα παιδιά μας, με το δυναμισμό και την εξυπνάδα που τα διακρίνει, με το βλέμμα τους ζωηρό και στραμμένο στο μέλλον, παίρνω θάρρος και στην ψυχή μου γεννιέται η ελπίδα. Η ελπίδα ότι οι νέες γενιές θα κάνουν τη διαφορά και θα καταφέρουν να χτίσουν το μέλλον τους καλύτερα από εμάς. Θα φτιάξουν το μέλλον που ονειρεύονται, γιατί έχουν την τόλμη και το μυαλό να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να φτάσουν ό,τι μοιάζει αδύνατο σε εμάς τους μεγαλύτερους.

Ένας λόγος που θέλησα να γράψω το σημερινό μου κείμενο, σε μια μέρα συγκινησιακής φόρτισης, είναι για να περάσω ένα μήνυμα, δύναμης και επιμονής. Ένα μήνυμα που κι εγώ πήρα, κατανοώντας ότι η ζωή κάνει κύκλους, αλλά προχωρά δυναμικά, εάν είμαστε αποφασισμένοι να την αλλάξουμε και να την κάνουμε καλύτερη.

Σήμερα λοιπόν, μετά τη συγκίνηση και τα όμορφα συναισθήματα που βίωσα, πληροφορήθηκα, επιστρέφοντας σπίτι, ότι ξεκινάει ο νέος κύκλος στο πρόγραμμα “Αστυνομικό και Δικαστικό Ρεπορτάζ” του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβα μεγάλη ηθική ικανοποίηση, γιατί ένας σημαντικός αριθμός ατόμων έχει εγγραφεί στο πρόγραμμα. Θυμάμαι ότι πέρυσι ξεκινήσαμε δειλά την πρώτη ημέρα και σιγά σιγά τα δυο εκπαιδευτικά μας προγράμματα “ΜΜΕ και Εγκληματικότητα: το έγκλημα ως είδηση και ως μήνυμα” και “Αστυνομικό και Δικαστικό Ρεπορτάζ” άρχισαν να γνωρίζουν επιτυχία και -το σπουδαιότερο- να λαμβάνουμε θετικά μηνύματα από τους εγγεγραμμένους φοιτητές.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι ποτέ δεν φοβήθηκα ότι δεν θα έχουν επιτυχία τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Ακόμα και την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε δειλά. Γιατί ήμουν σίγουρη ότι η σκληρή δουλειά που είχαμε κάνει και η υψηλή ποιότητα που είχαμε φροντίσει να έχουν τα συγκεκριμένα προγράμματα θα αναγνωρίζονταν από τους φοιτητές.

Πιστεύω ότι, σε όποιον επαγγελματικό κλάδο κι αν βρίσκεται καποιος, όταν προσφέρει στο κοινό μια ποιοτική δουλειά, πάντα στο τέλος έρχεται η ηθική ανταμοιβή. Μπορεί να αργήσει να αναγνωριστεί το έργο του, μπορεί να συναντήσει δυσκολίες και εμπόδια, αλλά η ποιοτική δουλειά θα αναγνωριστεί στο τέλος και η ικανοποίηση θα είναι, αναμφίβολα, μεγάλη.

Σε προσωπικό επίπεδο, κρατώ πάντα μέσα στην καρδιά μου τη συμβουλή του Καθηγητή Εγκληματολογίας που είναι και ο Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος των παραπάνω προγραμμάτων, ότι “ο κόσμος δεν κατακτιέται σε μια μέρα”, όπως μου είχε πει όταν εκπονούσα τη διδακτορική μου διατριβή και είχα άγχος για το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα. Για κάθε τι χρειάζεται ψυχική ηρεμία, επιμονή, υπομονή, δύναμη και θέληση.

Αυτό είναι το μήνυμα του σημερινού μου κειμένου και το στέλνω σε όλα τα νέα παιδιά και, κυρίως, τους νέους που ασχολούνται με το χώρο της δημοσιογραφίας. Ότι δεν πρέπει να κάνουν “εκπτώσεις” στη δουλειά τους, στοχεύοντας σε μια γρήγορη “αναγνώριση”, αλλά να εργάζονται με συνέπεια, υπευθυνότητα, να βάζουν τον πήχη ψηλά και να έχουν επιμονή και υπομονή ώστε να κάνουν τα επαγγελματικά τους όνειρα πραγματικότητα.

Με “σημαία” τους την αγάπη για το αντικείμενο της δουλειάς τους και με την πεποίθηση ότι μπορούν να φτάσουν όπου ονειρεύονται, θα καταφέρουν να βρουν το δρόμο τους και καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές. Ο χρόνος πάντα φέρνει καλύτερες επιλογές -επαγγελματικές και προσωπικές- σε όσους έχουν τους ορίζοντές τους ανοιχτούς και τη διάθεση να ξεπεράσουν τον εαυτό τους.

Καλημέρα σε όλες τις φίλες και όλους τους φίλους της σελίδας, με το κεφάλι ψηλά! Έτσι, εύχομαι να πορευόμαστε! Περιμένω τα μηνύματά σας στο mail μου: kardaraa@gmail.com

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.