Σεμινάρια “Εγκληματολογία και Δημοσιογραφία”


Οργανώνοντας το υλικό για τα επικείμενα σεμινάρια που ελπίζω ότι θα καταφέρω να ξεκινήσω τον προσεχή Οκτώβρη, με θεματική “Εγκληματολογία και Δημοσιογραφία”, ταυτόχρονα οργανώνω την ύλη του τέταρτου βιβλίου μου, το οποίο αισθάνομαι ότι ήρθε η κατάλληλη περιοδος να συγγράψω, βασιζόμενη στο πλούσιο υλικό που έχω συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια, τόσο μέσα από τα δυο εκπαιδευτικά προγράμματα που έχω αναλάβει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τίτλο “ΜΜΕ και Εκγκληματικότητα” και “Αστυνομικό και Διαστικό Ρεπορτάζ”, όσο και μέσα από τις διαλέξεις στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Παν/μίου Αθηνών. Αυτή ειναι, άλλωστε, και η συμβουλή του Καθηγητή Εγκληματολογίας, κ. Γιάννη Πανούση, ο οποίος τονίζει ότι θα ήταν σκόπιμο για τους φοιτητές και σπουδαστές δημοσιογραφίας να υπάρξει ένα ανάλογο βιβλίο και να αξιοποιήσω το υλικό μου. Με πολλή δουλειά, ελπίζω να τα καταφέρω και να συγγράψω ένα βιβλίο που θα φανεί χρήσιμο στον δημοσιογραφικό κόσμο και τους διδάσκοντες.

Με την σημερινη ανάρτηση, υπό την καλοκαιρινή βροχούλα που δροσίζει τις σκέψεις μου, ενημερώνω όσους ενδιαφέρονται ότι, στο πλαίσιο των σεμιναρίων, θα αναλύσουμε διεξοδικά ζητήματα έντονου εγκληματολογικού ενδιαφέροντος σε συνδυασμό πάντα με τα ΜΜΕ, όπως: εγκληματολογική και νομική ορολογία σε συσχετισμό με τη σύνταξη του αστυνομικού ρεπορτάζ, υποθέσεις ακραίας εγκληματικότητας όπως αποτυπώθηκαν στον Τύπο και όπως πρέπει να παρουσιάζονται στο αστυνομικό ρεπορτάζ, με έμφαση στο ψυχο-εγκληματικό προφίλ των φερόμενων ως δραστών και στην εικόνα του “ιδανικού”, κατά την εγκληματολογική ορολογία, θύματος, τυπολογίες εγκληματιών, γυναικεία εγκληματικότητα και νεανική παραβατικότητα, τρομοκρατία, “νέα τρομοκρατία”, οργανωμένο έγκλημα και ΜΜΕ, εικόνα των καταστημάτων κράτησης και πιο συγκεκριμενα θα διερευνήσουμε τον “υποπολιτισμό” της φυλακής με όλα τα στοιχεία που τον απαρτίζουν, μεταξύ των οποίων το αξιακό σύστημα της φυλακής, τις σχέσεις μεταξύ των εγκλείστων και του έγκλειστου πληθυσμού με τρίτα πρόσωπα (σωφρονιστικούς υπαλλήλους, δικηγόρους), τη γλώσσα της φυλακης ως δομικό και αναπόσπαστο στοιχείο της μικροκοινωνίας της φυλακής, σε συσχετισμό με τα ΜΜΕ. Θα εξετάσουμε, επίσης, τη “νέα δημοσιογραφια” στο πλαίσιο της ψηφιακής εποχής και τις καινούργιες προκλήσεις για το δημοσιογράφο γενικότερα και τον αστυνομικό συντάκτη ειδικότερα.

Περιμένω τα μηνύματά σας στο mail μου: kardaraa@gmail.com για εκδήλωση ενδιαφέροντος και για περαιτέρω διευκρινίσεις εάν χρειάζεστε. Έχω κρατήσει τα στοιχεία των ατόμων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στα σεμινάρια και θα επικοινωνήσω μαζί τους, όπως τους έχω άλλωστε ενημερώσει, το Σεπτέμβρη όταν οριστικοποιηθεί το επαγγελματικό μου πρόγραμμα, καθώς ξεκινώ μια σημαντική επαγγελματική συνεργασία ως διδάσκουσα δημοσιογραφίας, την οποία ονειρευόμουν εδώ και αρκετό καιρό.

Σας ευχομαι έναν υπέροχο Αύγουστου, με πολλή μαγεία σε κάθε στιγμή σας!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s