Αποτέλεσμα δημοψηφίσματος και επόμενη μέρα. Δημοσιογράφοι, ΜΜΕ και δημοψήφισμα.


Μόλις τελείωσε μια εξαιρετικά δύσκολη εβδομάδα για τη χώρα μας. Και ξεκινάει μια εξίσου δύσκολη εβδομάδα με σοβαρές πολιτικές αποφάσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού απάντησε “όχι” στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και ο Πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει το “όχι” ως ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί κατά των μέτρων λιτότητας και υπέρ της ανάπτυξης, όπως ο ίδιος έχει εμφατικά δηλώσει.

Ασφαλώς, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις που κρίνω ότι θα είναι επίπονες. Κάθε κρίση, ωστόσο, όπως μας έχει δείξει η πολιτική ιστορία πρέπει, κάποια στιγμή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να εκτονώνεται και η Ελλάδα δυστυχώς μαστίζεται από την οικονομική και πρωτίστως κοινωνική κρίση εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα η ποιότητα ζωής να είναι πολύ χαμηλή.

Ελπίζω κι εύχομαι ότι από την μία πλευρά οι εταίροι θα κατανοήσουν ότι δεν χτίζονται μόνο με σκληρούς οικονομικούς όρους οι “μοίρες” των λαών, από την άλλη πλευρά οι Έλληνες πολιτικοί θα αναλάβουν τις ευθύνες τους με απόλυτη σοβαρότητα και θα επιτύχουν την έντιμη και αξιοπρεπή συμφωνία εντός ευρώ, για την οποία άλλωστε ψηφίστηκε το κυβερνόν κόμμα.

Σε προσωπικό επίπεδο, έχω δηλώσει ότι η απάντηση στο δημοψήφισμα είχε δοθεί με τις πολύ πρόσφατες εκλογές, όπου οι προηγούμενες κυβερνητικές πολιτικές καταψηφίστηκαν και δόθηκε η εντολή στην νέα κυβέρνηση να “ματώσει” για μια έντιμη και βιώσιμη συμφωνία εντός Ευρώπης και ευρώ. Επομένως, στέκομαι με σκεπτικισμό στην ανάγκη διεξαγωγής του και μάλιστα σε μια περίοδο, όπου πλήττεται ο ελληνικός τουρισμός και η εθνική οικονομία αιμορραγεί. Ωστόσο, εφόσον το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε και έφερε ένα “ηχηρό όχι”, όπως ζήτησε ο Πρωθυπουργός, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα άμεσα στο αύριο και άμεσα να δοθούν αποτελεσματικές λύσεις στα μείζονα προβλήματα, πρωτίστως της ανεργίας και της φτώχιας.

Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και εάν πραγματικά οι πολιτικοί ταγοί επιθυμούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και την σκληρή πραγματικότητα, οφείλουν να προστατεύσουν το λαό και να μην τον αφήσουν να “ματώσει” ξανά. Επίσης, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες στην Ελλάδα τόσο από πλευρά των πολιτικών, όσο και των πολιτών, να αλλάξουν ριζικά, έτσι ώστε οι πολιτικοί να μην εξυπηρετούν, ακόμα και στις πιο κρίσιμες ώρες, συμφέροντα ψηφοφόρων, αλλά να προστατεύουν και να διασφαλίζουν το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Θα σταθώ, τέλος, στον τρόπο με τον οποίο ορισμένα ΜΜΕ χειρίστηκαν το ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Αναμφίβολα, η έννοια της “αντικειμενικής δημοσιογραφίας” αμφισβητείται πια διεθνώς και γίνεται περισσότερο λόγος για “αντικειμενική μέθοδο αναζήτησης της αλήθειας και καταγραφής των γεγονότων”. Ο κάθε δημοσιογράφος, σαφώς, έχει την προσωπική του άποψη και πολλές φορές και τις δικές του προκαταλήψεις.

Αυτό, εν τούτοις, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχει το δικαίωμα να αφήνει τις προκαταλήψεις, τις προσωπικές του θέσεις ή και τα συμφέροντα του μέσου στο οποίο εργάζεται, να τον οδηγούν στο να αποκρύπτει την άλλη πλευρά ή να αλλοιώνει τα γεγονότα. Οφείλει, ακόμα κι αν παίρνει θέση, να καταγράφει με τρόπο ακριβή, σαφή και ολοκληρωμένο, όλες τις πλευρές και να παρουσιάζει, με υπευθυνότητα και νηφαλιότητα, τα γεγονότα.

Ασφαλώς, έχει το δικαίωμα να κρίνει, να αξιολογεί, να θέτει καίρια ερωτήματα, αλλά όχι να αποκρύπτει στοιχεία και δεδομένα και να μην παρουσιάζει όλες τις θέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, ο δημοσιογράφος χάνει την αξιοπιστία του, το κύρος του και, τελικά, φανατίζει το κοινό και οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια τη δημοσιογραφία, η οποία χάνει τον προσανατολισμό, την ουσία και το βαθύτερο περιεχόμενό της.

Στην περίπτωση του ελληνικού δημοψηφίσματος αρκετά ΜΜΕ επέλεξαν το δρόμο της προπαγάνδας, φανατίζοντας το ευρύ κοινό, το οποίο πλέον έχει μια ευρεία ενημέρωση από πληθώρα πηγών στην νέα ψηφιακή εποχή, με την έκρηξη των νέων τεχνολογιών.

Είναι πολύ σημαντική η στάση του πολίτη, ο οποίος σαφώς δεν πρέπει να φτάσει σε ακρότητες, ούτε να καταδικάσει συλλήβδην τον δημοσιογραφικό κόσμο, δεδομένου ότι και αξιολογότατους δημοσιογράφους έχουμε και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η δημοσιογραφία είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο επάγγελμα με πολλές προκλήσεις και κινδύνους.

Εξίσου σημαντική είναι, όπως πολλές φορές έχω τονίσει, η στάση που θα υιοθετήσουν οι ενώσεις των δημοσιογράφων και το βαθμό στον οποίο θεμελιώδεις αξίες και αρχές της δημοσιογραφίας θα εφαρμοστούν στην πράξη, πέρα από τις θεωρίες.

Συνεπώς, ας αποτελέσει η εβδομάδα του δημοψηφίσματος και μια βάση για να αναθεωρηθούν οι αρχές και οι αξίες του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και να τεθεί ένα πλαίσιο, ώστε ο δημοσιογραφικός κόσμος με κριτική σκέψη και ταυτόχρονα σεβασμό στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας να πορευτεί και να ανοίξει νέους δρόμους στην δημοσιογραφία και την έρευνα, η οποία επιτέλους πρέπει και στην Ελλάδα να ξεκινήσει δυναμικά.

Πιστεύω πολύ στα νέα παιδιά, φοιτητές και σπουδαστές Τμημάτων ΜΜΕ, καθώς από το 2013 που διδάσκω σε αυτά τα παιδιά, βλέπω εξαιρετικά δείγματα γραφής και λαμπρά μυαλά, στα οποία πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να αναδειχθούν και να ανοίξουν νέους δρόμους.

Συνοψίζοντας, η επόμενη μέρα ας μας βρει όλους ενωμένους, να παλέψουμε με κοινό στόχο την ανάπτυξη εντός του ευρώ. Κυρίως, να βρει ενωμένους τους πολιτικούς όλων των κομμάτων, ώστε να παλέψουν, επιτέλους, για την Ελλάδα και τους πολίτες της, με απόλυτη αξιοπρέπεια και τεράστια υπευθυνότητα, πέρα από χρώματα και συμφέροντα! Η Ελλάδα το αξίζει, οι πολίτες το δικαιούνται! Γιατί, ωραία τα λόγια και τα συνθήματα, αλλά χρειαζόμαστε συγκεκριμένες και αποτελεσματικές λύσεις στα οξύτατα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.