Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα (29/6/2015) και δυο κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει άμεσα να απαντηθούν


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: ΔΥΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (29/6/2015), ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΝΑΛΥΣΩ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ, ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.

Παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην κρατική τηλεόραση, χθες βράδυ. Από τα λεχθέντα, διαπίστωσα τα ακόλουθα: σε περίπτωση που στο δημοψήφισμα πλειοψηφήσει το “ναι”, θα δεχτεί την εντολή του λαού, ως οφείλει, και ταυτόχρονα θα δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις-εκλογές. Σε περίπτωση που πλειοψηφήσει το “όχι” και μάλιστα εάν είναι “ηχηρό”, θα το αξιοποιήσει ως το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί για να επιτύχει μια θετική, βιώσιμη και αξιοπρεπή συμφωνία για τη χώρα μας.

Πιστεύει ότι θα πετύχει τη συμφωνία που επιδιώκει με το ηχηρό όχι και τόνισε τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και τη ναυτική της δύναμη, στοιχεία που ισχυροποιούν τη θέση μας. Πάμε τώρα στα δύσκολα: σε περίπτωση που οι δανειστές δεν προχωρήσουν στις ριζικές, θετικές, αλλαγές, ο Πρωθυπουργός αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, υπογραμμίζοντας στη χθεσινή συνέντευξη ότι υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές λύσεις για την Ελλάδα και ότι “δεν χρεοκοπούν οι λαοί, οι τράπεζες χρεοκοπούνε”. Πολύ σημαντική η συγκεκριμένη φράση του Πρωθυπουργού, η οποία αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της ρήξης, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Επίσης, ένα άλλο σημείο που χρήζει ανάλυσης είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι ένιωσε έκπληξη που δεν έγινε δεκτή η παράταση που αιτήθηκε, γεγονός που δείχνει ότι αρκετά σχέδια του Πρωθυπουργού δεν του “βγήκαν” στην πορεία και ότι άλλα πράγματα είχε στο μυαλό του να συμβούν κι άλλη στάση τηρήθηκε από τους δανειστές. Οι προθέσεις πολύ καλές, στην πράξη όμως απέτυχε.

Σε προσωπικό επίπεδο κατανοώ απόλυτα τη συμβολική σημασία του “όχι” που βέβαια δεν πρέπει να είναι μόνον για τους κακούς δανειστές, αλλά και για τις κακές πολιτικές επιλογές και ένα μήνυμα ελπίδας ενός μαστιζόμενου λαού!! Αυτό όμως που θα ήθελα από τον Πρωθυπουργό άμεσα είναι η δέσμευσή του ότι εάν πλειοψηφήσει το όχι, θα επαναδιαπραγματευτεί και θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία, αλλιώς θα αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες και δεν θα μας βγάλει από το ευρώ. Άλλωστε, αυτή είναι η εντολή του λαού: διαπραγμάτευση για έντιμη συμφωνία εντός ευρώ.

Και στο σημείο αυτό πρέπει και ο δημοσιογραφικός κόσμος να επιμένει ώστε να έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό, γιατί ο ελληνικός λαός που θα ψηφίσει, είτε “ναι”, είτε “όχι”, δεν παίζει ζάρια, αλλά οφείλει να γνωρίζει τις ακριβείς κινήσεις της κυβέρνησης, στην περίπτωση όχι του όχι και του ναι, αυτό ξεκαθαρίστηκε, σε περίπτωση που οι δανειστές δεν δώσουν την καλύτερη συμφωνία που επιδιώκουμε. Επίσης, εξαιρετικά σημαντικό να ξεκαθαριστεί επακριβώς ποια στοιχεία επιδιώκουμε στη συμφωνία, ώστε να γνωρίζουμε ως ενεργοί πολίτες αυτής της χώρας για ποια σημεία παλεύουμε.

Γιατί πολύ ωραίες οι επαναστάσεις και τα “όχι” και η εθνική υπερηφάνεια, αλλά δεν είμαστε μαθητές Λυκείου και ο Αλέξης πρόεδρος του δεκαμενταμελούς!! Είμαστε σκεπτόμενοι πολίτες και ο κ. Τσίπρας είναι ο Πρωθυπουργός μιας χώρας που μαστίζεται από την κοινωνική και οικονομική κρίση και οφείλει με υπευθυνότητα και την κοινωνική ευαισθησία που τον χαρακτηρίζει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Θα κλείσω καταθέτοντας την προσωπική μου θέση: εθνική υπερηφάνεια και ορθώνω το ανάστημα σημαίνει, κατά την κρίση μου ασφαλώς, να γνωρίζω ακριβώς ποιες θυσίες θα κάνω, πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη στη χώρα μου, πώς θα αντιμετωπιστεί η μάστιγα της ανεργίας και ποια θα είναι η επόμενη μέρα της Ελλάδας. Τότε, θα νιώσω ελεύθερη! Όλα τα άλλα είναι απλώς ωραία λογάκια, για να νιώθουμε “μαγκάκια”, όχι ελεύθεροι!
Περιμένω, συνεπώς, από τον Πρωθυπουργό μας, υπεύθυνα, να απαντήσει σε δυο καίριες ερωτήσεις: πρώτον, “ακριβώς για ποια σημεία θα παλέψει” και δεύτερον, “σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι αλλαγές σε αυτά τα σημεία, ποιες θα είναι οι ακριβείς κινήσεις του κυβερνώντος κόμματος;”.

Πιστεύω ότι στο δημοψήφισμα της Κυριακής, είτε πούμε ναι, είτε όχι, πρέπει να ψηφίσει ένας ενημερωμένος λαός. Πάντως, εξακολουθώ να ελπίζω και σε μια λύση της τελευταίας στιγμής, όπου οι δανειστές θα κατανοήσουν την ανάγκη για συγκεκριμένα μέτρα που οδηγούν σε ανάπτυξη και η ελληνική πλευρά θα δώσει ισοδύναμα μέτρα (γιατί, μη γελιόμαστε, θυσίες θα κάνουμε και πολλές, σε κάθε περίπτωση), αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο αξιοπρέπειας και κυρίως ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.