Το δημοψήφισμα και το μέλλον του ελληνικού λαού


Το “όχι” του δημοψηφίσματος για μεγάλο αριθμό Ελλήνων έχει συμβολικό χαρακτήρα, κατά των μέτρων που βαθαίνουν την ύφεση και, ουσιαστικά, κρατούν ένα λαό “σκλαβωμένο” και ταπεινωμένο. Σε αυτό, το συμβολικό επίπεδο, το “όχι” ταυτίζεται με την “ελευθερία” και το ότι ως Έλληνες ορθώνουμε ανάστημα. Καταλαβαίνω πολύ καλά πώς λειτουργούν τα πράγματα σε συμβολικό επίπεδο και έχω ίδια συναισθήματα . Μόνο που καλώς ή κακώς, ούτε η πολιτική, ούτε η πραγματική ζωή, λειτουργούν σε συμβολικό επίπεδο. Ούτε πρέπει να βασίζονται σε παιχνίδια λέξεων και σε συναισθηματισμούς. Η πολιτική πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και συγκεκριμένες προτάσεις, συγκεκριμένα σχέδια και αντιπροτάσεις. Σαφώς, κανένας Έλληνας πολίτης δεν θέλει νέες φορολογήσεις και άλλα επώδυνα μέτρα που δεν οδηγούν σε ανάπτυξη και αυξάνουν την ανεργία και τη φτώχια. Ωστόσο, δεν θέλει κι ένα “όχι” που θα οδηγήσει στο απόλυτο χάος. Ένας σκεπτόμενος πολίτης θέλει να γνωρίζει τις εναλλακτικές που έχει και τις συγκεκριμένες δράσεις που θα τηρήσει η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση.

Οφείλουμε να γνωρίζουμε ποιο είναι το σχέδιο σωτηρίας της χώρας μας και πώς θα εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της πολιτείας μας. Κατά την κρίση μου, δεν θα έπρεπε να γίνουν καν εκλογές τον Ιανουάριο (δεδομένου ότι η χώρα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού ήδη), αλλά όλοι οι πολιτικοί ταγοί να φτιάξουν μια κυβέρνηση σωτηρίας, να αφήσουν στην άκρη συμφέροντα και μικροπολιτικές και να θέσουν ως μοναδική προτεραιότητα την ανάπτυξη της χώρας, η οποία δεν πιστεύω πλέον ότι μπορεί να έρθει από κανένα κόμμα, διότι το κομματικό συμφέρον και οι ιδεοληψίες όλων των κομμάτων προηγούνται του ελληνικού συμφέροντος, όπως αποδεικνύεται.

Χωρίς τσαμπουκάδες και χωρίς υπερβολές και φανφάρες, με νηφαλιότητα να φτιαχτεί ενα λογικό και υπεύθυνο σχέδιο που θα βασίζεται στην ανάπτυξη. Χωρίς ασφαλώς να ζούμε και στην ουτοπία ότι η άλλη πλευρά θα μας δώσει τα πάντα, επειδή της τα ζητήσαμε. Και πέρα από τις λανθασμένες πολιτικές πρακτικές, θα ήταν σκόπιμο όλοι οι πολίτες να ξεφύγουμε από πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος που και αυτές οδήγησαν τη χώρα εδώ που βρεθήκαμε.

Ο Τσίπρας δούλεψε με καλές προθέσεις, αλλά σε ένα πλαίσιο με πολλές αντιφατικές φωνές και στέλνει το λαό σε δημοψήφισμα, διότι δεν υπήρχε περίπτωση να δεχόταν το κόμμα του τη συμφωνία. Το ερώτημα τώρα είναι αν πλειοψηφήσει το όχι και ο Τσίπρας ζητήσει εκ νέου διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους και αυτό δεν γίνει δεκτό, μετά τι γίνεται; Υπάρχει σχέδιο; Υπάρχει εναλλακτική; Τι πρόκειται να συμβεί; Γιατί και το απόλυτο χάος, η απόλυτη ανεργία και η απόλυτη φτώχια, δεν θεωρείται “ελευθερία”.

Μην παίζουμε με τις λέξεις!! Θέλει προσοχή!! Ελευθερία είναι η διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής μας και πρέπει οι πολίτες να απαιτήσουμε να γνωρίζουμε τους ακριβείς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων. Και μεγάλη προσοχή στην επίσης τεράστια παγίδα “τι έχουμε να χάσουμε;”. Εάν βρεθούμε στο χάος, σαφώς κι έχουμε να χάσουμε περισσότερα. Από την άλλη πλευρά, εάν υπάρχουν λύσεις και εναλλακτικές ορθές και εφαρμόσιμες, πρέπει να τις γνωρίζουμε και μακάρι να μας βγάλουν από την οικονομική και κοινωνική κρίση! Ελπίζω ότι το δημοψήφισμα δεν θα γίνει την Κυριακή, γιατί εγώ προσωπικά δεν ξέρω σε τι ψηφίσω όχι και σε τι ναι. Αισθάνομαι ότι δεν έχω τα επαρκή στοιχεία και αυτό είναι τραγικό! Εύχομαι έστω την ύστατη στιγμή να έρθει η πολυπόθητη σωτηρία που θα βγάλει από την ύφεση και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη….

Όπως μια νέα βελτιωμένη και λογική πρόταση, την οποία μας οφείλουν και οι θεσμοί (παρά τα λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων, δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι είμαστε ένας λαός που μαστίζεται από την σοβαρότατη οικονομική και κοινωνική κρίση), αλλά και εμείς να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας. Πιστεύω ότι όλοι μας, ως ενεργοί πολίτες, πρέπει να πάρουμε ουσιαστικά το μέλλον μας στα χέρια μας, να δούμε τις ευθύνες μας και τις ευθύνες των άλλων, τι πρέπει να θυσιάσουμε και τι δεν πρέπει και να πορευτούμε…..

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s