Ο φρικτός θάνατος ενός τετράχρονου αγγελουδιού…


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Καθηγητής Εγκληματολογίας, κ. Γιάννης Πανούσης, προέβη σε μια ορθότατη επιστημονική ανάλυση σχολιάζοντας με επιστημονικούς όρους την άγρια δολοφονία του 4χρονου κοριτσιού. Πράγματι, σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, έχουμε την αυτοκτονία (γιατί όσο παράξενο κι αν σας φανεί τη δεδομένη στιγμή, ούτε οι δράστες τόσο ειδεχθών εγκλημάτων αντέχουν το βάρος της πράξης τους) ή τη θανάτωση των δραστών βάσει του κώδικα τιμής των φυλακών. Απεικόνισε μια πραγματικότητα. Γιατί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας; Πρέπει η επιστημονική αλήθεια να γίνεται ευρύτερα γνωστή, ώστε να λαμβάνονται και τα αντίστοιχα μέτρα και από την πλευρά της οργανωμένης Πολιτείας και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Σαφώς, θα έπρεπε, κατά την κρίση μου, να τονίσει το αυτονόητο στο τέλος, ότι ένα κράτος δικαίου θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη προστασία ακόμα και των φερόμενων δραστών ειδεχθών εγκλημάτων. Ώστε, να μην κατηγορείται σήμερα ότι μίλησε μόνο ως εγκληματολόγος. Είμαι, ωστόσο, σίγουρη ότι ακόμα και σε μια τέτοια δήλωσή του, σήμερα θα είχαμε χαμό, “δεν ντρέπεστε να προστατεύετε τέρατα;”.

Όπως από χθες όσοι έλεγαν “κρέμασμα στο Σύνταγμα για τον ανθρωποκτόνο (νομικά ο όρος παιδοκτόνος δεν ισχύει)” σήμερα καταδικάζουν τη δήλωση, με το πρόσχημα ότι δεν θα προστατευτεί το συγκεκριμένο άτομο! Από τη μία, η συντριπτική πλειοψηφία φωνάζει “κρέμασμα στο Σύνταγμα” και από την άλλη δήθεν δείχνουν “ευαισθησία”, με αφορμή μια δήλωση που καταγράφει την επιστημονική εμπειρία.

Αναμφισβήτητα, το κράτος δικαίου οφείλει να διασφαλίσει τα δικαιώματα ακόμα και φερόμενων δραστών τόσο αποτρόπαιων εγκλημάτων, εάν και εφόσον αποδειχθούν. Και δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση ένας άνθρωπος που έχει ασχοληθεί τόσο σοβαρά με τις φυλακές, όπως ο κ. Πανούσης, και στο Πανεπιστήμιο διδάσκουμε τα βιβλία του που μιλάνε για το έγκλημα, την εγκληματική ψυχή αλλά και για σεβασμό στα δικαιώματα των φερόμενων ως δραστών, να προέτρεπε σε κάτι ακραίο! Μου φαίνονται άτοπες αυτές οι κατηγορίες, όχι γιατί συνεργάζομαι μαζί του, όπως είναι γνωστό, αλλά γιατί πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει καταθέσει σπουδαιότατο έργο στο χώρο της φυλακής, ενώ οι περισσότεροι (για να πούμε αλήθειες) φοβούνται ακόμα και να πλησιάσουν τα κάγκελα των φυλακών!

Αυτό που εγώ προσωπικά θα ήθελα είναι, αντί να αναλωνόμαστε σε ανούσια, να προβληματιστούμε και να ευαισθητοποιηθούμε, όχι μόνο τώρα για λίγες εβδομάδες, αλλά για όλη μας τη ζωή! Γιατί, πραγματικά, το συγκεκριμένο έγκλημα, δεν είναι μόνο αποτρόπαιο, ξεπερνά τον άνθρωπο!!

Ασφαλώς, εάν και εφόσον αποδειχθεί, γιατί ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, οφείλω να μιλάω για φερόμενο ως δράστη, όσο δύσκολο κι αν μου είναι, ως μητέρα. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι όσοι γνώριζαν, έβλεπαν, άκουγαν, αυτούς τους ανθρώπους να κακοποιούν και να παραμελούν το παιδί, όσοι άκουγαν το κλάμα αυτής της αθώας ψυχής, να μιλούσαν έγκαιρα, προτού αυτό το αγγελούδι βρει αυτό το φρικτό θάνατο. Γιατί, δεν μπορεί κανείς να μη γνώριζε, κανείς να μην έβλεπε!

Συνεπώς, οι ειδικοί πρέπει να μελετήσουν ενδελεχώς την υπόθεση και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τέτοια φαινόμενα εγκληματικότητας ακραίας μορφής, τα οποία αφορούν ανήλικα και διαπράττονται στα στενά όρια της οικογενειακής «εστίας»….

Κλείνοντας το σημερινό μου κείμενο, θα κάνω μια θερμή παράκληση στους φίλους, γνωστούς και λοιπούς δημοσιογράφους, σχετικά με την ορολογία που χρησιμοποιούν για την παρουσίαση στα ΜΜΕ του εγκλήματος και των φερόμενων ως δραστών. Πατροκτόνος είναι ο άνθρωπος που σκότωσε τον πατέρα του. Όχι, το παιδάκι του, Το αγγελουδάκι του!!! Ενώ παιδοκτόνος, είναι μόνο η μάνα που σκοτώνει το παιδί της κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τον τοκετό!! Στοιχειώδη είναι αυτά τα πράγματα για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι οφείλουν να ενημερώνουν ορθά τους πολίτες, χρησιμοποιώντας και την αντίστοιχη επιστημονική ορολογία και σωστά ελληνικά.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.