Ερωτήματα….


Με προβληματίζουν πολύ έντονα οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με την άρνηση από την μία πλευρά της Πολιτείας να δώσει τις εκπαιδευτικές άδειες στους έγκλειστους απεργούς πείνας και με τη μετάθεση από την άλλη πλευρά των ευθυνών για την ενδεχόμενη δραπέτευσή τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Με άλλα λόγια, η απορία που θέτει ο ελληνικός λαός σχετικά με το “τι θα γίνει εάν δραπετεύσουν οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι”, αποτελεί καθαρά μια αποποίηση ευθυνών από την πλευρά των αρμοδίων να επιλύσουν αποτελεσματικά το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει. Δεν είναι δική μας δουλειά ούτε να αναρωτιόμαστε, ούτε να ανησυχούμε. Είναι υποχρέωση του κράτους δικαίου να μεριμνήσει ώστε οι κρατούμενοι να λάβουν τις άδειες που δικαιούνται και να μη δραπετεύσουν (να μην παραβιάσουν τους όρους της χορηγηθείσας άδειας). Εάν η Πολιτεία δεν μπορεί να διασφαλίσει την προστασία του κοινωνικού συνόλου, χωρίς να καταστρατηγήσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων, τότε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υπάρχει.

Και εύλογα δημιουργείται η απορία “πώς εμείς οι πολίτες θα νιώθουμε ασφάλεια ότι δεν θα δραπετεύσουν όλοι οι κρατούμενοι στους οποίους δίνονται άδειες;”. Διότι, αναρωτιέμαι, εάν το κράτος φοβάται να μη δραπετεύσει ένας κρατούμενος και του στερεί την εκπαιδευτική του άδεια, δεν έχει τον ίδιο φόβο και για άλλους κρατούμενους; Υποθέτω ότι η περίπτωση του Ξηρού ήταν καταλυτική για να ληφθούν τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα. Η απάντηση όμως δεν πρέπει να είναι η εκδίκηση. Προσωπικά εκφράζω σοβαρούς φόβους για την κατάληξη της υπόθεσης. Γιατί το κράτος παρουσιάζει μια σημαντική αντίφαση: εμφανίζεται ανάλγητο απέναντι σε νέους ανθρώπους, τους οποίους το περασμένο Σεπτέμβρη χαρακτήριζε αξιέπαινους, βραβεύοντάς τους μάλιστα με το χρηματικό πόσο των 500 ευρώ, χρήματα τα οποία καθώς έγραψε ο Τύπος δεν δέχτηκε ο Ρωμανός. Επίσης, εμφανίζεται αμήχανο ως προς το πώς θα προφυλάξει το κοινωνικό σύνολο και θα εμποδίσει δυο νέους ανθρώπους, έγκλειστους των φυλακών, να δραπετεύσουν!

Με θλίψη διαπιστώνω ότι οι λύσεις που προτείνονται είναι “πονάει χέρι, κόβω χέρι” και μετάθεση ευθυνών στους πολίτες που εκφράζουν ανησυχία και φόβο μπροστά στην προοπτική μιας ενδεχόμενης δραπέτευσης. Ένα άλλο ζήτημα που με προβληματίζει είναι η απορία που διατυπώνεται από αρκετούς συμπολίτες μας εάν ένας αναρχικός πρέπει να δεχτεί να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο. Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω μελετήσει τη θεωρία των αναρχικών και οι δικές μου πεποιθήσεις τόσο για την πολιτική, όσο και γενικότερο για την κοινωνική ζωή, δεν έχουν καμία σχέση με την αναρχία ή οποιοδήποτε άλλο άκρο, επομένως δεν γνωρίζω εάν οι αναρχικοί απορρίπτουν τις πανεπιστημιακές σπουδές. Ωστόσο, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένα άτομο με αναρχικές ιδέες να μη θέλει να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο. Η παιδεία δεν είναι “κρατική”. Η παιδεία είναι η έννοια της ελευθερίας. Άλλωστε, στο ελληνικό Πανεπιστήμιο πάντα βρίσκουμε ακραίες φωνές, είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς.

Το να στερεί το δικό μας κράτος, το οποίο γέννησε την ελευθερία, τη δημοκρατία, τον πολιτισμό, από δυο νέους ανθρώπους το δικαίωμα όχι απλώς στην εκπαίδευση, αλλά στην παιδεία, ένα δικαίωμα που η ίδια η Πολιτεία τους έδωσε τη δυνατότητα να διεκδικήσουν και το οποίο κατέκτησαν με την αξία τους, είναι κατά την κρίση μου λανθασμένη κίνηση και θα οξύνει τις αντιδράσεις, κυρίως μεταξύ των νέων. Γιατί ειδικά οι νέοι θέλουν να βλέπουν να δίνονται ευκαιρίες σε όλους και να γίνονται δημιουργικές αρχές. Είναι κρίμα να φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις, προτού δούμε γιατί κάποιοι νέοι άνθρωποι επιλέγουν έναν πολύ δύσκολο δρόμο, αυτόν της απεργίας πείνας, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόρφωσή τους. Θέτω απλώς ερωτήματα που με απασχολούν τις τελευταίες μέρες παρακολουθώντας τις εξελίξεις. Αυτό που ελπίζω, όπως έγραψα και στο προηγούμενό μου κείμενο, είναι να δοθούν αποτελεσματικές λύσεις που, ασφαλώς και να διασφαλίζουν την προστασία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, χωρίς ωστόσο να παραβιάζονται αξίες τις οποίες ο δικός μας πολιτισμός έχει στηρίξει θερμά.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s