ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ (και μια μικρή κατάθεση ψυχής)


24 Ιουνίου 2014 και ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα! Μόλις κυκλοφόρησε το τρίτο μου βιβλίο, με τίτλο Φυλακή και Γλώσσα, από τις εκδόσεις ΑΝΤ.Ν.Σάκκουλα, στη σειρά Δημοσιεύσεων του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Αθηνών (Διευθυντής: Καθηγητής Ν. Κουράκης). Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που πραγματοποιείται στην Ελλάδα σχετικά με την αργκό της φυλακής. Ένας από τους πιο σημαντικούς Καθηγητές της χώρας μας, ο Καθηγητής Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής της Νομικής Αθηνών, κ. Νέστωρ Κουράκης, έκανε το όνειρο αυτής της έκδοσης πραγματικότητα. Είναι πολύ μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα ένας τόσο σπουδαίος άνθρωπος, τα έργα του οποίου είναι «οδηγός» για εμάς τους νεότερους ερευνητές, να με εμπιστεύεται. Ελπίζω ότι θα φανώ αντάξια και τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου! Του εύχομαι να συνεχίσει το πολύ σημαντικό του έργο, γιατί είναι πρότυπό μας.

Σήμερα κρατώ στα χέρια μου το βιβλίο μου. Η συγκίνησή μου είναι πολύ μεγάλη. Πίσω από κάθε σελίδα αυτής της μελέτης, «κρύβονται» χιλιάδες δάκρυα και χιλιάδες χαμόγελα. Στη διάρκεια των τριών ετών εκπόνησης της μελέτης, έζησα τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής μου. Γι’ αυτό, για μένα, αυτό το βιβλίο δεν είναι απλώς το τρίτο μου βιβλίο, είναι ένα κομμάτι της ψυχής μου. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ψυχής μου.

Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν πώς αισθάνομαι τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές. Η καρδιά μου χτυπάει πολύ δυνατά και οι αναμνήσεις ξεχύνονται από το μυαλό σαν ένας χείμαρρος συναισθημάτων. Πόσες αγωνίες, πόσα δάκρυα, πόσα χαμόγελα, πόσες σχέσεις ζωής, πόσες στιγμές, έζησα κατά τη διάρκεια των τριών αυτών χρόνων! Αμέτρητες στιγμές που πλέον θα βλέπω να «καθρεπτίζονται» στις σελίδες του βιβλίου και έτσι θα τις κρατώ για πάντα μέσα στην καρδιά μου.

Με αυτή την έρευνα σχετικά με την αργκό των κρατουμένων, μου δόθηκε η ευκαιρία να μπω μέσα στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό κρατουμένων φυλακή και να διαπιστώσω πώς ζει ο έγκλειστος πληθυσμός. Πραγματοποίησα την έρευνα κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αλλά χαίρομαι πραγματικά για την ευκαιρία που μου δόθηκε. Το θεωρώ «ευκαιρία», γιατί ήταν μια έρευνα ουσιαστική που με έκανε να δω λίγο παραπέρα, λίγο πιο μακριά από όσα συνήθως μας «σερβίρουν».

Ελπίζω κι εύχομαι να υπάρξει συνέχεια από νέους ερευνητές, γιατί το ζήτημα της γλώσσας της φυλακής παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Επίσης, αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι αποτελεί μια συγκλονιστική εμπειρία το να «γκρεμίζεις» έστω για λίγο τα τεχνητά τείχη που χωρίζουν τη φυλακή από την ελεύθερη κοινωνία και να βλέπεις πώς είναι δομημένος και πώς λειτουργεί ο θεσμός της φυλακής στην Ελλάδα.

Ασφαλώς, χρωστώ ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων ήταν και είναι ουσιαστικά δίπλα μου και μου δίνουν δύναμη. Μέσα από το βιβλίο μου, εκφράζω από καρδιάς τις «ευχαριστίες» στους ανθρώπους που υπήρξαν οδηγοί, καθοδηγητές, εμπνευστές, συνοδοιπόροι.

Σε αυτά τα χρόνια είχα, ασφαλώς, πάντα δίπλα μου τον Καθηγητή Εγκληματολογίας, νυν βουλευτή, κ. Γιάννη Πανούση. Είναι ο άνθρωπος στον οποίο χρωστώ την πορεία που σήμερα ακολουθώ. Εκείνος με «μύησε» στον συναρπαστικό κόσμο της εγκληματολογίας και μου μετέδωσε την πολύ μεγάλη αγάπη του για το αντικείμενο της εγκληματολογίας. Είμαι πολύ τυχερή που ένας τόσο λαμπερός άνθρωπος, μια τόσο δυνατή προσωπικότητα και ένας τόσο σπουδαίος Καθηγητής που είχε το ταλέντο να «μαγεύει» τους φοιτητές με τις διαλέξεις του, υπήρξε ο μέντοράς μου. Πίστεψε σε μένα πιο πολύ από όσο πίστεψα εγώ στον εαυτό μου και μου έδωσε φτερά.

Είμαι πολύ τυχερή, επίσης, γιατί δίπλα στον κ. Πανούση έμαθα τι σημαίνει «δάσκαλος». Και δάσκαλος σημαίνει να έχεις το ταλέντο να μαγνητίζεις τα βλέμματα. Δάσκαλος σημαίνει να κάνεις τις πιο δύσκολες και δυσνόητες έννοιες τόσο απλές και κατανοητές. Δάσκαλος σημαίνει να κάνεις το μαθητή, το φοιτητή, να παθιάζεται και να προσπαθεί να δώσει τον καλύτερο του εαυτό. Δάσκαλος σημαίνει, όμως, και κάτι πολύ πιο σημαντικό που δυστυχώς οι Καθηγητές συχνά ξεχνάνε να διδάξουν στους νέους ανθρώπους. Ότι η γνώση δεν βρίσκεται μόνο στα βιβλία, βρίσκεται πρώτα και πάνω από όλα στην ψυχή…..Αυτό είναι το πιο πολύτιμο μάθημα ζωής που μου έδωσε ο κ. Πανούσης και θα το κρατώ πάντα στην καρδιά μου.

Η αλήθεια είναι ότι αγωνίστηκα πολύ μέχρι να κάνω το όνειρο αυτής της έκδοσης πραγματικότητα. Γιατί έπρεπε να δεχτεί ένας εκδοτικός οίκος να αναλάβει μια πολυσέλιδη μελέτη για ένα ζήτημα «εξειδικευμένο» (αν και θεωρώ ότι ο χώρος των φυλακών παρουσιάζει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για όλα τα μέλη της ευρύτερης κοινωνίας και όχι μόνο τους ερευνητές). Όμως, το ήθελα πολύ, γιατί πίστευα ότι αξίζει μια προσπάθεια που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα που βασίζεται σε ένα υλικό μέσα από τις Φυλακές να εκδοθεί. Έτσι, ήρθε το «πλήρωμα του χρόνου», όπως συνηθίζω να λέω. Και συνέβη κάτι «μαγικό», το οποίο θα κρατήσω στην καρδιά μου.

Εάν μπορώ κι εγώ με τη σειρά μου να δώσω μια συμβουλή ή καλύτερα προτροπή στα νέα παιδιά, στους μαθητές μου, στους φοιτητές μου και σε όλα τα νέα παιδιά που διαβάζουν αυτές τις γραμμές είναι, να πιστεύουν στο όνειρο, να παθιάζονται και να κυνηγούν ό,τι αγαπάνε πραγματικά. Μόνο εάν αγαπήσουν αληθινά και βαθιά ό,τι κάνουν, θα μπορέσουν να το κάνουν σωστά. Γιατί, αν παθιάζεσαι με το όνειρό σου, αντέχεις. Αντέχεις τα ξενύχτια. Αντέχεις τις προσωπικές θυσίες. Αντέχεις τις απορρίψεις. Αντέχεις τα χτυπήματα. Και εκεί κάπου στο βάθος του τούνελ, μετά από πολλή προσπάθεια και πολύ αγώνα, βρίσκεις ένα φως και το ανάβεις.

Κλείνοντας, θέλω να πω στα δικά μου παιδιά, στα οποία αφιερώνω το βιβλίο μου, το πιο μεγάλο «ευχαριστώ», γιατί μου δίνουν δύναμη να προχωρήσω. Δεν είναι πάντα εύκολο για ένα παιδί να βλέπει τη μαμά του μέσα σε βιβλία και πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή να γράφει μανιωδώς. Συχνά, αισθάνομαι τύψεις. Θέλω να ξέρουν, όμως, ότι τα αγαπώ πάρα πολύ και ότι είναι τα αστέρια που φωτίζουν κάθε πτυχή της ζωής μου! Και μέσα από την καρδιά μου τους εύχομαι να αναζητούν πάντα την πιο φωτεινή και χαμογελαστή πλευρά της ζωής. Να αναζητούν πάντα το δρόμο που θα τους κάνει ευτυχισμένους και εγώ θα είμαι πάντα δίπλα τους και μέσα στην καρδιά τους……

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.