Όταν η δημοσιογραφία “διασταυρώνεται” με την πολιτική σκηνή: Σταύρος Θεοδωράκης


Ο λόγος σήμερα περί πολιτικής και δημοσιογραφίας. Το ερώτημα καίριο “τι γίνεται όταν οι δύο αυτοί δρόμοι διασταυρώνονται; Μπορεί από την ένωσή τους να δημιουργηθεί κάτι σημαντικό που θα αλλάξει τα πράγματα και θα αποτελέσει μια, ουσιαστικά, καινούργια πρόταση σε μια κοινωνία που έχει βρεθεί στο αδιέξοδο, με την ανεργία να καλπάζει, την παιδεία να ματώνει και την οικονομική κατάσταση του Έλληνα να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα;”.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ο πρώτος που έρχεται να ενώσει με τόσο δυναμικό τρόπο τους δύο δρόμους. Δύο δρόμοι που, κατά την άποψή μου, πέρα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, έχουν πολλά κοινά σημεία. Το κυριότερο έχουν ως αφετηρία τους τον άνθρωπο με τα προβλήματα της καθημερινής του ζωής, στα οποία αναζητούν άμεσα λύσεις. Η διαπλοκή δεν έχει να κάνει ούτε με τη δημοσιογραφία ούτε με την πολιτική, αλλά με τα πρόσωπα, τις “δυνάμεις” που κρύβονται πίσω και κινούν τα νήματα.

Για να ξεκαθαρίσω εξ αρχής, είμαι ένας έντονα πολιτικοποιημένος άνθρωπος, ποτέ δεν υπήρξα κομματικοποιημένος. Τώρα δηλώνω την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Σταύρου Θεοδωράκη, περιμένοντας ασφαλώς να δω πώς θα κινηθεί στην πολιτική σκηνή. Δεν είμαι ούτε φανατικό ούτε φανατισμένο άτομο. Δεν πιστεύω σε κομμάτα, δεν θέλω να εξαρτώμαι από κανέναν και η ζωή μου ανήκει! Πιστεύω όμως σε πρόσωπα και ιδέες. Όπως για παράδειγμα έχω δηλώσει και για τον Καθηγητή μου, νυν βουλευτή, κ. Γιάννη Πανούση, ότι είναι ένας άνθρωπος με όραμα τόσο για τον τομέα της παιδείας όσο και της δικαιοσύνης που μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στο κοινωνικό σύνολο, όπως προσέφερε στο ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Εμπιστεύομαι τον Σταύρο Θεοδωράκη και περιμένω να δω πράγματα από αυτόν, γιατί εκτιμώ το γεγονός ότι έχει κατέβει στο πεζοδρόμιο, έχει συνομιλήσει με τον κόσμο, έχει έρθει αντιμέτωπος με την σκληρή καθημερινότητα. Εκτιμώ το ότι είναι επικοινωνιακός, αλλά δεν στέκομαι μόνο σε αυτό. Πιστεύω ότι έχει ζήσει τη ζωή με τέτοιον τρόπο που μπορεί να κάνει προτάσεις και να δώσει λύσεις σε φλέγοντα ζητήματα. Η επαγγελματική του ιδιότητα ως δημοσιογράφου μπορεί να τον βοηθήσει να εξελιχθεί σε έναν πολύ δυνατό πολιτικό που θα καταφέρει να επιλύει προβλήματα της καθημερινότητας πολύ πιο αποτελεσματικά από άλλους πολιτικούς.

Εγώ προσωπικά ως πολίτης αυτής της χώρας θέλω πλέον οι άνθρωποι που θα κυβερνήσουν τον τόπο να έχουν δουλέψει, να έχουν έρθει σε επαφή με τον κόσμο, να ξέρουν τι γίνεται σε όλες τις συνοικίες -πλούσιες και φτωχές- να έχουν ταξιδέψει στις άγονες γραμμές, να μη φοβούνται να μπούνε στις φυλακές (το ξέρετε ότι πολιτικοί μας φοβούνται να μπούνε στις φυλακές για να μην τους λιντσάρουν και έχουν καταγραφεί τραγελαφικά επεισόδια), να είναι επιτέλους άνθρωποι που θα μας νιώθουν και θα τους νιώθουμε. Που θα περπατάνε δίπλα μας και όχι απέναντί μας. Που θα ξέρουν τι σημαίνει να δουλεύεις, να πηγαίνεις στην αγορά να ψωνίζεις, να ζεις την καθημερινότητά σου με τα προβλήματα. Βαρέθηκα πια τις γραβάτες και τα κοστούμια, τα προσωπεία που φοράνε οι πολιτικοί πίσω από τα χλιδάτα γραφεία τους.

Δεν πιστεύω ότι ο Σταύρος είναι σωτήρας. Πιστεύω όμως ότι έχει κάποια καλά χαρακτηριστικά και είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να περπατήσει δίπλα στον πολίτη και όχι απέναντί του. Από εκεί κι ύστερα ο τρόπος που θα αξιοποιήσει αυτά τα θετικά στοιχεία και τη δημοφιλία του είναι στο δικό του χέρι και θα μας αποδείξει εάν δικαίως τον εμπιστευόμαστε. Οι επιλογές που θα κάνει σε πρόσωπα, οι ιδέες που θα προβάλλει, οι πρακτικές λύσεις που θα προτείνει, η οργάνωση του κόμματος αλλά και της ομάδας εθελοντών, θα δείξουν εάν μπορεί να σταθεί στην πολιτική σκηνή. Εάν δεν μπορέσει να σταθεί, θα φανεί και θα είμαστε εδώ για να τον κρίνουμε.

Τώρα, όσον αφορά τις κατηγορίες ότι το “σύστημα” τον εξέθρεψε και τον βγάζει τώρα στο πολιτικό προσκήνιο, δεν ξέρω εάν πρέπει να γελάσω ή να εξοργιστώ. Ασφαλώς, η Αγγελική, ο Κώστας, η Μαρία, δεν θα μπορούσαν να κάνουν ένα πρωί κόμμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένα πρόσωπο που είναι μέσα στα πράγματα δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει μία ενεργή θέση στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα.

Και παρακαλώ μην ακούω για στημένα ρεπορτάζ!! Μέχρι κι εγώ με την μικρή εμπειρία στα ρεπορτάζ (και στην τηλεόραση και σε εφημερίδα και σε περιοδικό) ξέρω πώς λειτουργεί ο χώρος. Υπερβολές όλοι έχουν πει! Μην αρχίσουμε και λέμε για τις υπερβολές!! Κι ο πιο αδαής ξέρει…. Τώρα στήσιμο ρεπορτάζ δεν πιστεύω ότι είχε ανάγκη να κάνει ο Θεοδωράκης.

Άλλωστε, ο Σταύρος δίνει το λόγο στους πολίτες και να συμμετέχουν και να τοποθετηθούν ανοιχτά κι ελεύθερα και να προτείνουν και να κρίνουν και να κατακρίνουν. Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα και η πιο σπουδαίο πρωτοβουλία που θα μπορούσε να πάρει. Γιατί η πολιτική κτίζεται από ομάδες, από όλους τους ενεργούς πολίτες και όχι από κλίκες. Σαφώς, ο καθένας από εμάς έχει τα δικά του βιώματα, την δική του κοσμοθεωρία, και θα προτείνει διαφορετικά πράγματα. Μέσα όμως από χίλιες προτάσεις, θα βγουν και διαμάντια!! Αυτό, νομίζω, είναι το στοίχημα του Σταύρου να μπορέσει αυτή την τεράστια δύναμη που του δίνει η δημοσιογραφία, να την αξιοποιήσει σε πολιτική δύναμη, με συγκεκριμένες προτάσεις και με πολύ γερή ομάδα αποτελούμενη από σημαντικές προσωπικότητες που μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά.

Ναι, ζούμε σε μια εποχή που η εικόνα παίζει πρωταρχικό λόγο, ακόμα και στην πολιτική ζωή. Άλλωστε, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η πολιτική ασκείται περισσότερο στα τηλεοπτικά παράθυρα παρά στα έδρανα του Κοινοβουλίου. Και η εικόνα του Σταύρου (όπως θέλει να τον αποκαλούμε) είναι, αναμφίβολα, δυνατή. Εγώ, όπως και όσοι τον εμπιστεύονται, θέλουμε να δούμε εάν θα μείνει στην εικόνα ή εάν θα έχει τα εφόδια και το ένστικτο να κάνει αυτή την εικόνα πολιτικό λόγο και πολιτικές λύσεις!

Είμαστε εδώ για να δούμε εάν ο Σταύρος Θεοδωράκης θα καταφέρει να γίνει Πρωταγωνιστής της πολιτικής ζωής, όπως έγινε Πρωταγωνιστής της δημοσιογραφίας….

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.