Η πιο επικίνδυνη “μάσκα”


Παρά τον τρομακτικό τίτλο που επέλεξα να δώσω στο αποψινό μου άρθρο (και θα εξηγήσω ακολούθως τι εννοώ), θα ξεκινήσω αισιόδοξα και γιορτινά, ευχόμενη στις φίλες και τους φίλους της σελίδας, “Καλή Σαρακοστή”! Χορέψαμε, φάγαμε, ήπιαμε λίγο παραπάνω, κάψαμε τον Καρνάβαλο, πετάξαμε τις μάσκες μας και από αύριο θα μπούμε πάλι στην καθημερινότητά μας, με τους γνωστούς αγχώδεις και απαιτητικούς μας ρυθμούς.

Κάποιοι είναι βέβαια αυτοί που θα κρατήσουν τις μάσκες τους, γιατί αυτές πια έχουν κολλήσει στο δέρμα τους και έχουν γίνει ένα με το μυαλό και την ψυχή τους. Πόσα κίβδηλα χαμόγελα θα αντικρίσουμε, άραγε, και πάλι αύριο στην καθημερινότητά μας; Πόση υποκρισία και ψευτιά κρύβεται, άραγε, πίσω από τις μάσκες που δεν κάηκαν με τον Καρνάβαλο, αλλά θα συνεχίσουν να μας εξαπατούν και να προσπαθούν να μας οδηγήσουν στα δικά τους σκοτεινά μονοπάτια;

Όσο επικίνδυνες και μοχθηρές δύναται να είναι αυτές οι “μάσκες”, μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε. Πάντα, ο κίνδυνος εκπέμπει τα δικά του σήματα και αυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε τη σύνεση να αφουγκραστούμε και να αποφασίσουμε ποιος αξίζει να είναι στη ζωή μας και ποιος όχι.

Τα τελευταία χρόνια, το Διαδίκτυο έχει δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς και πολλές να φτιάξουν τις δικές τους “μάσκες” και να πορεύονται με αυτές, παγιδεύοντας τα θύματά τους, συχνά μάλιστα με πρωτόφανη “ανεση”. Παιδόφιλοι, γυναίκες-αράχνες, ψευτο-προφήτες και πόσοι άλλοι, με σκοπό το προσωπικό κέρδος και όφελος, εύκολα μπορούν να φτιάξουν τις μάσκες τους βασιζόμενοι στις τεράστιες δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία και κυρίως το διαδίκτυο. Και, δυστυχώς, εύκολα μπορούν να βρουν τα θύματά τους, εάν δεν μάθουμε να χρησιμοποιούμε με ασφάλεια όχι μόνο το internet αλλά και γενικά τις επιλογές ζωής που κάνουμε: τα πρόσωπα που επιλέγουμε να μπούνε στη ζωή μας, τα κριτήρια βάσει των οποίων δίνουμε τα προσωπικά μας δεδομένα σε αγνώστους και το αν αξιολογούμε ή όχι τη συμπεριφορά των άλλων απέναντί μας, όπως για παράδειγμα τη βιαιότητα και επιθετικότητα που μπορεί κάποιος να ασκήσει πάνω μας.

Ασφαλώς, όταν μιλάμε για ανήλικα άτομα, την ευθύνη την φέρουμε εμείς οι ενήλικες και πρωτίστως οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Να είμαστε ουσιαστικά δίπλα στα παιδιά μας και να τους διδάξουμε τρόπους ώστε να μπορούν, συνδυάζοντας ασφαλώς τη γλυκιά παρόρμηση της εφηβείας, να αξιολογούν συμπεριφορές και να βγάζουν τις μάσκες από τα επικίνδυνα πρόσωπα.

Αναμφισβήτητα, το διαδίκτυο μας εκθέτει όλους -κυρίως τους εφήβους μας- σε υψηλότερους κινδύνους και στην πιθανότητα να βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ πιο επικίνδυνες και ακραίες “μάσκες” σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να δαιμονοποιήσουμε ένα μέσο, όπως το internet, που μας παρέχει τεράστιες δυνατότητες να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής μας. Εγώ προσωπικά αγαπώ πολύ αυτό το μέσο. Θεωρώ ότι είναι καθαρά στο δικό μας χέρι, και για να το θέσω ακριβέστερα, στο δικό μας μυαλό, να προλάβουμε τις επικίνδυνες “μάσκες” και να μη τις αφήσουμε να παρέμβουν στη ζωή μας, ορίζοντας και καθορίζοντάς την, με τρόπο επικίνδυνο.

Αρκετά εγκλήματα θα είχαν αποφευχθεί εάν το θύμα αντιλαμβανόταν τα “σήματα” που εξέπεμπε ο θύτης. Όπως, μια απειλή, μια επιθετικότητα, μια βαίαιη συμπεριφορά, ψέματα για σοβαρά ζητήματα, ακόμα και ένα ψεύτικο χαμόγελο ή ένα περίεργο άγγιγμα. Ασφαλώς, δεν είναι πάντα εύκολο ή δυνατό να προβλεθεί το έγκλημα, όμως αρκετά εγκλήματα -κυρίως ανθρωποκτονίες- βασίζονται στην προσπάθεια “χειρισμού” του ανθρώπινου μυαλού και ναι, ο θύτης συχνά “αποκαλύπτει” τις σκοτεινές διαθέσεις του με συγκεκριμένες κινήσεις και συμπεριφορές που δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους. Ούτε, από την άλλη πλευρά, να γίνουμε υστερικοί και καχύποπτοι, αλλά να μάθουμε όλοι μας να αξιολογούμε συμπεριφορές και να μην αδιαφορούμε για αντιδράσεις που μας προβληματίζουν. Άλλωστε, η πρόληψη και στο χώρο της εγκληματολογίας είναι σωτήρια και εάν εφαρμοζόταν ορθά από την οργανωμένη Πολιτεία η εγκληματοπροληπτική πολιτική, θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί αποτρόποια εγκλήματα και ακραίες συμπεριφορές που εκδηλώνονται από τις επικίνδυνες “μάσκες” που όλους μας μπορούν να ξεγελάσουν, με το αγγελικό βλέμμα και το ψεύτικο χαμόγελο…..

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s