Για την “μις Μάρπλ”, με αγάπη


Κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται. Κάποια “ευχαριστώ” πρέπει να ακούγονται και δημόσια. Και κάποιες ευαίσθητες πλευρές ανθρώπων που εκτίθενται στη δημοσιότητα και έχουν απήχηση στο ευρύ κοινό πρέπει να αποκαλύπτονται. Το σημερινό μου κείμενο το αφιερώνω στην “μις Μάρπλ” της ελληνικής δημοσιογραφίας, την Αγγελική Νικολούλη. Με αγάπη και ειλικρινή εκτίμηση.

Αγγελική, σε ευχαριστώ πολύ, γιατί έχεις καρδιά χρυσή! Γιατί αυτό το πρόσωπο που κάθε Παρασκευή βράδυ αγωνιά και παθιάζεται, παλεύοντας, κυριολεκτικά, να εξιχνιάσει αποτρόπαια εγκλήματα που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη, είναι αληθινό.

Είσαι μια γυναίκα με ευαισθησίες και προβληματισμούς. Κι αυτό είναι σημαντικό, γιατί για να ασχοληθεί ένας δημοσιογράφος-ερευνητής με τόσο σκληρές υποθέσεις πρέπει να έχει πάθος, όραμα, αγάπη για το αντικείμενο της έρευνάς του, αλλά και ευαισθησίες ώστε να καταφέρει να πλησιάσει τα σκοτεινά μονοπάτια της ανθρώπινης σκέψης και να φτάσει στα μύχια της ψυχής…

Για όλους αυτούς τους λόγους, πιστεύω, ότι η Αγγελική έχει διαγράψει μια τόσο επιτυχημένη πορεία και έχει κατορθώσει να δώσει απάντηση σε ειδεχθή εγκλήματα και μυστηριώδεις εξαφανίσεις. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν ερευνητή -πόσο μάλιστα για μια γυναίκα ερευνήτρια- να μπει στα άδυτα του κόσμου του εγκλήματος, διακινδυνεύοντας πολλές φορές ακόμα και την ίδια τη ζωή της. Ουσιαστικά, η διερεύνηση αυτή απαιτεί πολύ μεγάλο πάθος και αγάπη για τον ίδιο τον άνθρωπο, καθώς η εξιχνίαση ενός εγκλήματος σε φέρνει πιο κοντά στην ανθρώπινη ψυχή, με την πολυπλοκότητά της και την πολυσύνθετη διάστασή της.

Με την εξιχνίαση ενός εγκλήματος δίνουμε μια απάντηση σε καίρια ερωτήματα που σχετίζονται με την ίδια την ύπαρξή μας. Αναμφίβολα, ο δρόμος μέχρι να δοθεί η λύση του μυστηρίου είναι μακρύς, ψυχοφθόρος, βασανιστικός, αλλά την ίδια στιγμή συναρπαστικός, καθώς ο ερευνητής αγγίζει τα όρια του και ανακαλύπτει ακόμα και πτυχές της δικής του προσωπικότητας που δεν πίστευε ότι είχε.

Δεν το κρύβω ότι έχω συγκινηθεί πάρα πολύ από τον τρόπο με τον οποίο η Αγγελική με “αγκάλιασε” και, σαν να ήταν δικός μου άνθρωπος, μου έδωσε συμβουλές και με καθοδήγησε ώστε να αξιοποιήσω τη μελέτη που ετοίμασα. Όταν δέχτηκα το δεύτερο και το τρίτο τηλεφώνημά από την ομάδα της αυτήν τη φορά, δεν το πίστευα!

“Έκανες τόση δουλειά. Πρέπει να αξιοποιηθεί η μελέτη σου και να προβληθεί το όνομά σου” ήταν τα λόγια της. Κι αυτά τα λόγια θα τα κρατήσω στην καρδιά μου, γιατί για μένα πέρα από τα χρήματα, τη δόξα, τα μεγάλα και σπουδαία, μετράνε πιο πολύ τα αληθινά χαμόγελα, η ευαισθησία, η ανθρωπιά, η αγάπη. Με αυτά τα στοιχεία θέλω να πορεύομαι στη ζωή και αυτά τα στοιχεία μου δίνουν δύναμη να προχωρήσω, ακόμα και ερευνητικά. Γιατί κακά τα ψέματα το να κάνεις έρευνα στην Ελλάδα είναι δύσκολο και εάν δεν έχεις τη στήριξη και την ενθάρρυνση κάποιων ανθρώπων δεν μπορείς εύκολα να προχωρήσεις.

Επίσης, η αλήθεια είναι ότι άνθρωποι που κινούνται στο χώρο των μίντια και είναι καταξιωμένοι, δύσκολα θα ασχοληθούν, πόσο μάλιστα να δώσουν ευκαιρίες, για πολλούς και διαφόρους λόγους που δεν χρειάζεται να αναλυθούν εδώ. Η Αγγελική δεν έμεινε μόνο στα όμορφα λόγια, αλλά έκανε κινήσεις για μένα. Αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ!

Άλλωστε, η σχέση μου με την Αγγελική, θα έλεγα, ότι είναι “καρμική”. Καταγόμαστε κι οι δυο από τον Πύργο Ηλείας. Στο σχολείο οι συμμαθητές μου με αποκαλούσαν “Αγγελική Νικολούλη”, αργότερα στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στα ΜΜΕ, υπήρξα μαθητευόμενη του Κώστα Χαρδαβέλλα στην κρατική τηλεόραση και στην εκπομπή “άνθρωποι.gr”. Εν συνεχεία, με κέρδισε και μένα η αγάπη για το χώρο της εγκληματολογίας και σήμερα ήρθε το πλήρωμα το χρόνου να διασταυρωθούν οι δρόμοι μας με αφετηρία αυτή την αγάπη.

Έτσι λοιπόν, όσοι αγαπάτε τη λογοτεχνία και τον συναρπαστικό συνδυασμό μυθιστορίας-εγκλήματος, θα μπορέσετε να διαβάσετε τη μελέτη που ετοίμασα, βασιζόμενη στο μυθιστόρημα της Αγγελικής Νικολούλη, “Θάνατος με χείλη κόκκινα” (εκδ. Καστανιώτη). Καλή σου μέρα, Αγγελική και εύχομαι η κοινή μας αγάπη για την έρευνα στον σκοτεινό κόσμο του εγκλήματος να μας φέρει και στο μέλλον κοντά! Σε ευχαριστώ για όλα! Μια όμορφη μέρα και ένα μεγάλο ευχαριστώ και στη συνεργάτιδα της Αγγελικής Νικολούλη, κ. Σοφία Χωριανοπούλου.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.