Διήμερη επετειακή εκδήλωση εγκληματολογίας:ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ


Η διήμερη επετειακή εκδήλωση εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2013, για τα 10 χρόνια λειτουργίας του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών εγκληματολογίας και τα 30 χρόνια λειτουργίας του πρώτου μεταπτυχιακού σεμιναρίου εγκληματολογίας στο Πάντειο, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

“Ψυχή” της άρτιας διοργάνωσης, όπως τόνισαν και οι ομιλητές του συνεδρίου, η πάντα δραστήρια και δημιουργική Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, κ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου, της οποίας η συμβολή, τόσο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όσο και γενικότερα στο χώρο της εγκληματολογίας, είναι πολύ σημαντική.

Πιστεύω ότι, ειδικά σήμερα όπου τα Πανεπιστήμια στη χώρα μας διανύουν μια πολύ δύσκολη περίοδο, θα έπρεπε να λέμε ένα “μπράβο” σε ανθρώπους, όπως η κ. Ζαραφωνίτου, που παρά τις αντιξοότητες παλεύουν και καταφέρνουν να πάνε τη σκέψη των φοιτητών ένα βήμα παρακάτω, δίνοντας στο ελληνικό Πανεπιστήμιο την αίγλη που του αρμόζει.

Το πρώτο σημείο που θα ήθελα να υπογραμμίσω αναφορικά με την προαναφερθείσα εκδήλωση είναι η πρωτοτυπία να δοθεί ο λόγος στους νέους επιστημόνες, οι οποίοι πρόβαλαν το έργο τους με πόστερ που είχαν ετοιμάσει και τα οποία είχαν κολλήσει σε όλο τον εξωτερικό χώρο του αμφιθεάτρου Σάκης Καράγιωργας, αίθουσα 2, όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση.

Τα πόστερ παρουσίαζαν τα βασικά πορίσματα των άριστων άριστων διπλωματικών εργασιών των φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών εγκληματολογίας του Παντείου και μας έδιναν μία εικόνα για την ερευνητική δουλειά των νέων αυτών ανθρώπων, με κάποιους από τους οποίους συνομίλησα κι εγώ χθες το πρωί. Πρόκεται για παιδιά, με πάθος για το αντικείμενο της εγκληματολογίας, με κριτική σκέψη και υψηλό επίπεδο γνώσεων.

Για αυτό το λόγο θα ήθελα να προβάλλω και μέσα από τη σελίδα την αξιόλογη δουλειά τους και να συγχαρώ την κ. Ζαραφωνίτου για την πρωτότυπη αυτή ιδέα που έδωσε τη δυνατότητα στους νέους, μελλοντικούς εγκληματολόγους, να “μιλήσουν” μέσα από τη δουλειά τους. Αναμφίβολα, το Πανεπιστήμιο οφείλει να δίνει το χώρο στους νέους επιστήμονες να προχωρήσουν την έρευνα, σε συνεργασία με τους διδάσκοντες.

Όπως μάλιστα πολλές φορές έχω τονίσει και μέσα από τη σελίδα μου, η Ελλάδα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης έχει ανάγκη τις φρέσκιες ιδέες και προτάσεις νέων επιστημόνων, οι οποίες, εάν αξιοποιηθούν από τους έμπειρους εγκληματολόγους, ενδεχομένως δώσουν λύση σε φλέγοντα ζητήματα αναφορικά με το εγκληματικό φαινόμενο.

Για αυτό, στο πρώτο μέρος της παρουσίασης θα αναφερθώ στα πόστερ των φοιτητών, προβάλλοντας τη δουλειά τους και στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάσω τα πεπραγμένα της εκδήλωσης και θα καταγράψω τα καίρια ερωτήματα που προέκυψαν κατά τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες.

Τονίζω, ασφαλώς, ότι θα παρουσιάσω μερικές μόνο από τις εργασίες των παιδιών, διότι ο αριθμός των πόστερ ήταν πολύ υψηλός. Σαφώς, όποιος φοιτητής επιθυμεί, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο kardaraa@gmail.com για να κοινοποιήσουμε τη δουλειά του.

Οι παρακάτω τίτλοι δίνουν το στίγμα της ερευνητικής δουλειάς που πραγματοποίησαν οι φοιτητές στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών. Θα προσπαθήσω να έρθω σε επαφή με κάποιους από αυτούς, ώστε να μας δώσουν περαιτέρω πληροφορίες για την εργασία τους.

Τάτση Χριστίνα, 2012, Μορφές παραβατικότητας ανηλίκων στην περιφέρεια της πρωτεύουσας και δικαστηριακή τους αντιμετώπιση. Επιβλέπουσα Καθηγήτρια, κ. Χ. Ζαραφωνίτου.

Ευτυχία Γεωργιάδη, 2011, Μορφές περιβαλλοντικής υποβάθμισης, αντικοινωνικότητες και αίσθημα ανασφάλειας:η περίπτωση της Ομόνοιας. Επιβλέπουσα και Επιστημονικά Υπεύθυνη, Καθηγήτρια, κ. Χ. Ζαραφωνίτου.

Χόρτη Ιωάννα, Οι ψυχαναλυτικές και κοινωνιολογικές ερμηνείες του περάσματος στην πράξη στη Μήδεια του Ευριπίδη. Επιβλέπουσα Καθηγήτρια, κ. Ε.Λαμπροπούλου.

Αναστασία Δημητριάδη, 2011, Ανήλικοι παραβάτες:βιο-ψυχολογικές προσεγγίσεις. Επιβλέπων Καθηγητής, κ. Γ. Λάζος.

Πηνελόπη Κόλλια, Τιμωρητικές στάσεις των αποφυλακισθέντων (ανήλικων-νέων, δικαστών και εισαγγελέων):συγκλίσεις και αποκλίσεις. Επιβλέπουσα Καθηγήτρια, κ. Χ. Ζαραφωνίτου.

Εμ. Κουκίδης, 2010, Η αναπαράσταση των σεξουαλικών εγκλημάτων στον ημερήσιο αθηναικό Τύπο. Επιβλέπουσα Καθηγήτρια, κ. Ιωάννα Τσίγκανου.

Μάρθα Κάσση, 2010, Views and representations of ex-prisoners about criminal phenomenon. Επιβλέπουσα Καθηγήτρια, κ. Χ. Ζαραφωνίτου.

Ελένη Χρυσοχόου, 2012, Η παρουσίαση της συγκέντρωσης αλλοδαπών σε περιοχές της Αθήνας μέσα από τον ημερήσιο Τύπο και η κοινωνική αναπαράσταση του “ghetto”. Επιβλέπουσα Καθηγήτρια, κ. Χ. Ζαραφωνίτου.

Βασιλική Δήμου, 2012, Σχέσεις κοινού-αστυνομίας και αίσθημα ανασφάλειας. Επιβλέπουσα Καθηγήτρια, κ. Χ. Ζαραφωνίτου.

Αντωνία Καστρινάκη, 2012, Η παρουσίαση της ενδο-οικογενειακής βίας μέσα από τα ΜΜΕ. Επιβλέπουσα Καθηγήτρια, κ. Β. Βλάχου.

Stavroula G. Bougadi, 2010, Presentations and Representations of Prison. The case of television’s series ‘PRISON BREAK’. Επιβλέποντες Καθηγητές, κ. Ι. Τσίγκανου, κ. Ε. Λαμπροπούλου, κ. Γ. Λάζος.

Ιωάννης Γ. Ταμιχτσής, 2010, Η σχέση πειθαρχικού ελέγχου μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σχολικής τους επίδοσης. Επιβλέπων Καθηγητής, κ. Α. Μαγγανάς.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και μια λαμπρή σταδιοδρομία τους εύχομαι! Το δεύτερο μέρος θα είναι αφιερωμένο στα πεπραγμένα της εκδήλωσης.

???????????????????????????????

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s