Όταν τα παιδιά εκφράζονται με στίχους…..


Τα “αστεράκια” μου, όπως αποκαλώ τους δύο 11χρόνους μαθητές μου που φοιτούν στην τάξη C’ Senior στο Διδασκαλείο μου, ο Θοδωρής Θεοδοσιάδης και η Φλώρα Βιάζη, έχουν κάτι πολύ σπουδαίο να πούνε σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους, το οποίο πρέπει να ακούσουμε με προσοχή!!

Ο Θοδωρής και η Φλώρα, δύο άριστοι μαθητές, λαμπρά μυαλά αλλά κυρίως παιδιά γεμάτα ζωντάνια, ενέργεια, δυναμισμό, δημιουργικότητα και ήθος, εκφράστηκαν με τους στίχους τους και τοποθετήθηκαν στο φλέγον ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού. Διαβάζοντας τα ποιήματα, τα οποία είχαν ετοιμάσει, ως εργασία στο μάθημα, ένιωσα βαθιά συγκίνηση που παιδιά της έκτης δημοτικού εκφράζονται με αληθινό και έντονο συναίσθημα και μάλιστα μέσα από τους στίχους τους καταθέτουν σημαντικές προτάσεις!! Σημειώνω ότι ακολούθως δημοσιεύω τα ποιήματά τους, στα αγγλικά, αφού έλαβα ασφαλώς τη συγκατάθεση και γραπτή έγκριση των γονέων τους.

Πιστεύω ότι εμείς οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι επίσημοι κρατικοί φορείς, πρέπει να εμπιστευτούμε τη νεολαία μας και να της δώσουμε το βήμα να πάρει θέση σε καίρια προβλήματα. Είναι βέβαιο ότι οι νέοι άνθρωποι, με το δυναμισμό, την επιμονή και τις καινοτόμες ιδέες τους, μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά σοβαρές καταστάσεις που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία.

Για παράδειγμα, στο πολύ σοβαρό ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, εάν οι εκπαιδευτικοί έδιναν το λόγο στα μαθητικά συμβούλια να πάρουν θέση και να επιλύσουν καταστάσεις που δημιουργούνται στο πλαίσιο του σχολείου μεταξύ μαθητών -είτε μεμονωμένων, είτε ομάδων- οι σχέσεις μεταξύ των μαθητών θα ήταν πιο αρμονικές και τα προβλήματα θα επιλύονταν αποτελεσματικότερα και ριζικά. Δυστυχώς, τα μαθητικά συμβούλια συχνά αδρανοποιούνται, ενώ θα έπρεπε να έχουν έναν πολύ ενεργό ρόλο στις μαθητικές εξελίξεις και να βάζουν το λιθαράκι τους στη δημιουργία ενός καλύτερου σχολείου και μιας παιδείας θεμελιωμένης σε γερές βάσεις.

Ο Θοδωρής και η Φλώρα, μέσα από τους στίχους τους, περνάνε τα δικά τους ισχυρά μηνύματα σε όλους μας. Ας διαβάσουμε με προσοχή τα ποιήματά τους!! Αξίζει να δώσουμε σε δύο παιδιά το λόγο και να προβληματιστούμε σχετικά με όλα όσα μας λένε. Αξίζει να στείλουμε και σε φίλους μας τα ποιήματά τους, να τα διαβάσουν. Αξίζει να αφήσουμε τη νεολαία να μιλήσει ουσιαστικά και να συμμετάσχει ενεργά και κριτικά σε όλες τις σημαντικές κοινωνικές εξελίξεις!!

Θοδωρή και Φλώρα, θερμά συγχαρητήρια!!

Bullies in the school
bullies in your mind
bullies are around you
and they are always telling lies

Bullies hit you
just because they want to have fun
and they steal your money
to buy their snacks

Don’t be afraid of them!
Don’t listen to what they say!
Tell it to your parents
to have a great day!!!

Θοδωρής Θεοδοσιάδης, 11 ετών

Bullies are everywhere
bullies are here to terrorize
they hunt you every day
and they harm you in every way.

Do not listen to them!
Do resist!
Believe in yourself and show them who you are!
So they will let you go without second thought!

Φλώρα Βιάζη, 11 ετών

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s