Παιδί και εξωσχολικές δραστηριότητες


Οι χειμερινές εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών έχουν ήδη ξεκινήσει. Ξένες γλώσσες, αθλήματα, ζωγραφική, μουσική, χορός, θέατρο, καταλαμβάνουν μεγαλύτερο ή μικρότερο μέρος της καθημερινότητας των παιδιών μας. Αναμφίβολα, είναι πολύ θετική και ώφελιμη για τα παιδιά η ενασχόληση με δημιουργικές δραστηριότητες, μέσω των οποίων θα μπορέσουν να εξελιχθούν, να μάθουν και και να αποκτήσουν πολύτιμα εφόδια για το μέλλον τους. Είναι, επίσης, προτιμότερο και σαφώς πολύ πιο ωφέλιμο να επιλέγουν οι γονείς για τα παιδιά τους δημιουργικές ασχολίες από το να τα αφήνουν να παρακολουθούν, ανεξέλεγκτα, τηλεοπτικά προγράμματα αμφιβόλου ποιότητας ή να σερφάρουν αδιάκοπα στο διαδίκτυο.

Από την άλλη πλευρά, οι γονείς, κατά την προσωπική μου άποψη, θα πρέπει να ακολουθήσουν την αρχή “παν μέτρον άριστον”, ώστε να μην καταλήξουν οι δραστηριότητες να γίνουν “αγγαρεία”. Ο κορεσμός θα οδηγήσει σε κόπωση και σε παραίτηση. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά ενθουσιάζονται εύκολα με καινούργια πράγματα, αλλά ο ενθουσιασμός δεν κρατάει πολύ. Κουράζονται και βαριούνται πολύ πιο εύκολα και το επόμενο “βήμα” είναι να αναγκαστούν οι γονείς να “ενδώσουν” και να διακόψουν μία ή περισσότερες δραστηριότητες του παιδιού τους, αντιλαμβανόμενοι πολλές φορές και οι ίδιοι ότι τα έχουν “υπερφορτώσει”.

Εάν όμως ο γονιός “ενδώσει” και “κόψει” μία ή περισσότερες δραστηριότητες, το παιδί θα λάβει ένα πολύ αρνητικό μήνυμα: ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να ξεκινάμε και να σταματάμε, αφήνοντας ό,τι με πάθος και ενθουσιασμό έχουμε αρχίσει. Έτσι, δεν θα μάθουν να προσηλώνονται σε ένα στόχο και το χειρότερο θα εγκαταλείπουν τον αγώνα πριν ακόμα αρχίσει!! Θα τους δοθεί δηλαδή η λανθασμένη εντύπωση, ότι, κάθε φορά που κουράζονται ή βαριούνται, θα μπορούν χωρίς καμιά συνέπεια να τα παρατάνε.

Σαφώς, δεν υπάρχει ένας μαγικός αριθμός δραστηριοτήτων. Ο κάθε γονιός μπορεί να κρίνει ανάλογα με την ηλικία του παιδιού του, τα ενδιαφέροντά του, τα θέλω του, τις αντοχές του κλπ. ποιες και πόσες εξωσχολικές δραστηριότητες να επιλέξει. Πάντα όμως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, εμείς οι γονείς, ότι τα παιδιά μας δεν είναι “υπεράνθρωποι” και ότι για τη διασφάλιση της ψυχικής τους υγείας έχουν ανάγκη να περάσουν αρκετές ώρες στη θαλπωρή του σπιτιού για να χαλαρώσουν και κυρίως για να βρεθούν πιο κοντά στους γονείς τους. Ακόμα, θα ήταν καλό να έχουμε εμείς οι γονείς ένα συγκεκριμένο πλάνο δραστηριοτήτων, να σκεπτόμαστε γιατί ξεκινάμε μία συγκεκριμένη δραστηριότητα, με τι στόχο και με ποιο χρονικό ορίζοντα, ώστε να μην σταματάμε και ξεκινάμε δραστηριότητες κάθε μήνα.

Το μήνυμά μου, λοιπόν, είναι να μην “παρκάρουν” οι γονείς τα παιδιά σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων που, αντί να τα ωφελήσουν, θα τα βλάψουν. Τα παιδιά έχουν ανάγκη και θέλουν να περνάνε δημιουργικό χρόνο και με τους γονείς τους!! Αυτό είναι εξίσου και ίσως πολύ πιο σημαντικό!! Έτσι, για παράδειγμα, μία πολύ ωραία ιδέα για τους γονείς θα ήταν, αντί να γράψουν το παιδί σε δεύτερο άθλημα, να πηγαίνουν όλοι μαζί για τρέξιμο ή βόλτα με το ποδήλατο κάθε Κυριακή πρωί. Με αυτό τον τρόπο και το παιδί αθλείται και -το καλύτερο- απολαμβάνει τη συντροφιά των γονιών του, καθώς συχνά νιώθει παραμελημένο από τους δικούς του που εργάζονται από το πρωί ως το βράδυ και δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν μαζί του.

Αναμφισβήτητα, και εμείς οι γονείς χρειαζόμαστε κάποιες στιγμές χαλάρωσης από την ένταση της ημέρας, αλλά οι δραστηριότητες δεν πρέπει να είναι “λύση για να βολευτούμε”. Αντίθετα, οφείλουμε στα παιδιά μας να ανακαλύπτουμε συνεχώς νέες, δημιουργικές και ευχάριστες ασχολίες, ώστε μαζί τους να πορευόμαστε και μέσα από τις κοινές μας δραστηριότητες να περνάμε όμορφα αλλά και το κυριότερο να μαθαίνει ο ένας τον άλλον καλύτερα και να έρχεται ο ένας πιο κοντά στον άλλο, θεμελιώνοντας τελικά μία υπέροχη σχέση αγάπης, εμπιστοσύνης, σεβασμού, κατανόησης, υποστήριξης και θαυμασμού!! Συνεπώς, οι ωφέλειες των εξωσχολικών δραστηριοτήτων είναι πολλές και σημαντικές, αρκεί να γίνονται με μέτρο και όχι εις βάρος του παιδιού μας που λατρεύουμε!! Εάν έχουμε το παραπάνω στο νου μας, όλοι μας -γονείς και παιδιά- θα βρούμε τις ισορροπίες μας και θα είμαστε πολύ πιο ευτυχισμένοι.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s