Έγινα μάνα, SOS!!


Κάποτε άκουγες για «τσισάκια και κακάκια» μωρών και σε έπιανε ανατριχίλα, αν όχι πανικός!! Γυναίκα καριέρας, γυναίκα με πολλά ενδιαφέροντα, γυναίκα πολυταξιδεμένη, με εμπειρίες ζωής. Έμοιαζε τόσο μακρινή η μητρότητα για εσένα. Αλλά και πάντα σκεφτόσουν ότι ακόμα κι όταν γίνεις μάνα, εσύ θα διαφέρεις από τις άλλες, δεν θα είσαι η ξενέρωτη της παρέας που θα μιλάς μόνο για πάνες, δοντάκια και παιδικές τροφές. Ώσπου, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και έγινες μανούλα!! Κράτησες στην αγκαλιά σου το αγγελούδι σου και «έλιωσες» σαν παγωτό. Η καρδιά σου έγινε, άξαφνα, τεράστια μόνο και μόνο για να χωράει όλη αυτή την δίχως όρια και δίχως λογική αγάπη για το παιδί σου.
Έφυγες, λίγες μέρες μετά, από το μαιευτήριο και ήσουν μία άλλη. Ήσουν η «μαμά». Τόσο εσύ η ίδια, όσο και όλοι οι υπόλοιποι, σε έβλεπαν πρώτα και πάνω από όλα «μαμά». Μία γυναίκα με τεράστιες ευθύνες που κρατά στα χέρια της τη ζωή ενός πλάσματος….Η ζωή σου άλλαξε ριζικά. Πάνε τα ταξίδια, πάνε τα καφεδάκια με τις φίλες, τα ποτάκια με τον άντρα, ακόμα και η δουλειά πρέπει να πάει λίγο πίσω κάποιες φορές. Και μέχρι τα βαθειά σου γεράματα, μέχρι να τελειώσει ο κύκλος της ζωής, θα είσαι «μανούλα» που θα έχεις ως πρώτη και βασική προτεραιότητα τα παιδιά.
Μήπως σου θυμίζουν κάτι τα παραπάνω, «μανούλα»; Μήπως είναι η ιστορία της ζωής σου ή ένα μέρος αυτής; Είναι αλήθεια ότι κάθε γυναίκα όταν γίνεται μάνα αλλάζει τις προτεραιότητές της, με αποτέλεσμα ακόμα και οι συζητήσεις και τα ενδιαφέροντά της, να αποκτούν άλλο νόημα και περιεχόμενο.
Σαφώς, οι συζητήσεις για «κακά, πάνες, δόντια, φρουτόκρεμες» που φαντάζουν τόσο ενδιαφέρουσες για τις μανούλες, είναι εξαιρετικά βαρετές για ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν γίνει ακόμα γονείς, κυρίως για άντρες. Απόλυτα κατανοητό, θεμιτό και φυσιολογικό. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε σε κανέναν να σκέφτεται όπως εμείς. Ούτε εμείς χρειάζεται να απολογηθούμε γιατί «η κρέμα απέκτησε ξαφνικά μεγαλύτερη σημασία για εμάς από ένα υπέροχο ταξίδι στο εξωτερικό»!! Αυτή είναι η ζωή: γεμάτη κύκλους, γεμάτη αλλαγές, σαν τη ρόδα του λούνα-παρκ που κάναμε παιδιά.
Η γυναίκα που γίνεται μάνα, ακόμα κι αν συνεχίσει με την ίδια ένταση τα ενδιαφέροντά της, την καριέρα της, όλα όσα έκανε π.μ. (προ μωρού), πάντα μέσα στην καρδιά της «οι πάνες, τα τσίσα, τα κακά, οι φρουτόκρεμες, τα πρώτα δοντάκια», θα κυριαρχούν στη σκέψη της και θα αποτελούν την κύρια ανησυχία της!!
Για αυτό το κομβικό σημείο στη ζωή μιας γυναίκας-μάνας, για την ριζική αλλαγή στην καθημερινότητά της και στα ενδιαφέροντά της, μας μιλάει στο απολαυστικό κείμενό της η Κρυσταλλία Παπαδημητρίου στη στήλη της: η στήλη της Κρυσταλλίας: η ξενέρωτη του news feed (2ο κείμενο). Διαβάστε το κείμενό της και, αναμφίβολα, θα σας γεννηθούν πολλές σκέψεις, πολλά συναισθήματα και ιδέες.
Περιμένουμε τις δικές σας απαντήσεις και την δική σας κατάθεση εμπειριών και συναισθημάτων….

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s