Όχι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική κρίση:πού πάμε;;;;


Η χώρα μας πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει, πέρα από το σοβαρότατο οικονομικό έλλειμμα που μας έχει φέρει ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, το κοινωνικό έλλειμμα που έχει ως συνέπεια η ποιότητα ζωής του Έλληνα πολίτη να είναι πολύ χαμηλή. Η Ελλάδα υπήρξε η κοιτίδα του πολιτισμού και της ιστορίας. Σπουδαίες προσωπικότητες έλαμψαν με την παρουσία και το έργο τους και η ακτινοβολία τους, σαν να ήταν το φως του ήλιου, διαχύθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, ασκώντας επίδραση στα γράμματα και τις τέχνες παγκοσμίως. Σήμερα όμως η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα είναι απογοητευτική. Ο σύγχρονος Έλληνας αναζητά απεγνωσμένα να βρει τη νέα του ταυτότητα, να αναπτύξει μία προσωπικότητα που θα τον χαρακτηρίσει και θα σφραγίσει τη νέα Ελλάδα.
Θέλω να φωνάξω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ότι έχουμε απόλυτη ανάγκη από πνευματικούς ανθρώπους και λαμπρούς επιστήμονες, οι οποίοι θα μας οδηγήσουν σε έναν άλλο δρόμο, πιο φωτεινό. Σε αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους, -ερευνητές, λογοτέχνες, Καθηγητές Πανεπιστημίου αλλά και δασκάλους, σε γενικές γραμμές ανθρώπους με όραμα και πάθος- η Πολιτεία πρέπει να εμπιστευτεί θέσεις υψηλές και να τους δώσει την ευκαιρία, με τις ιδέες και προτάσεις τους, να βοηθήσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες να βγουν από το κοινωνικό αδιέξοδο. Να επιλεγούν όμως άτομα με αδιαμφισβήτητη αξία, κύρος και με έργο ζωής και όχι όπως συνήθως συμβαίνει στη χώρα μας οι «κολλητοί» των εκάστοτε Υπουργών.
Οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει επιτέλους να γκρεμίσουν τα γυάλινα τείχη που τους χωρίζουν από την πραγματικότητα και να τολμήσουν, με κάθε πολιτικό κόστος, να κάνουν μία ουσιαστική αλλαγή. Κυρίως να δώσουν ισχυρά κίνητρα σε ανθρώπους με αξία να προοδεύσουν στην Ελλάδα και όχι να τους αναγκάσουν να φύγουν στο εξωτερικό, «διωγμένοι» και «ματωμένοι» εξαιτίας της αδιαφάνειας και της παντελής έλλειψης ευκαιριών.
Θεωρώ, δηλαδή, ότι η λέξη-κλειδί είναι το «κίνητρο» για ζωή, δράση και δημιουργία, ώστε οι Έλληνες πολίτες να πιστέψουν και να αγωνιστούν για μία καλύτερη Ελλάδα, για μία χώρα που δικαιούνται και τους αξίζει. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν υπάρξει ένα όραμα, ένας λόγος, ένα κίνητρο, που θα μας βγάλει από την αδράνεια, θα μας ενδυναμώσει και θα μας κάνει να πιστέψουμε ότι οι θυσίες αξίζουν για να γίνει το αύριο καλύτερο από το σήμερα και το χθες.
Είναι απαραίτητο όλοι μας να θέσουμε ένα στόχο, ατομικό και συλλογικό, για να κατανοήσουμε την ανάγκη να συνασπιστούμε και να αγωνιστούμε. Εάν όμως δεν δοθούν κίνητρα από τους πολιτικούς, εάν δεν με πείσουν με τα έργα τους ότι αξίζει να πάμε ένα βήματα παρακάτω, τότε το «παιχνίδι είναι χαμένο» και η Ελλάδα, κοινωνικά τουλάχιστον, χρεοκοπημένη.
Έχουμε απόλυτη ανάγκη από υψηλές αξίες και ιδανικά που δυστυχώς σήμερα δεν προβάλλονται. Έχουμε ανάγκη να δούμε να γίνονται τα λόγια πράξεις, κυρίως έχουμε ανάγκη από σημαντικά έργα ανάπτυξης και από επενδύσεις στην παιδεία, την έρευνα και την τεχνολογία που θα δώσουν νέα πνοή. Η Ελλάδα υστερεί στο επίπεδο του ανταγωνισμού και όπως δείχνουν τα πράγματα υστερεί και κοινωνικά. Ο Έλληνας μπορεί να καταφέρει να γυρίσει σελίδα στην ιστορία, εάν του δοθεί κίνητρο να αξιοποιήσει το μυαλό και τις ικανότητες που διαθέτει, να είναι δημιουργικός και παραγωγικός.
Οι Έλληνες έχουν αποδείξει σε πολλές δύσκολες στιγμές του παρελθόντος ότι διαθέτουν ψυχή και ότι όταν ενώνονται, σαν μια δυνατή γροθιά, μπορούν κυριολεκτικά να κάνουν θαύματα. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι σε ατομικό επίπεδο να αφήσουν κατά μέρος τη ζηλοφθονία, τον εγωισμό και όλα τα αρνητικά στοιχεία που μας πάνε πίσω και σε ευρύτερη κλίμακα να επικρατήσει η αξιοκρατία, να καταπολεμηθεί η διαφθορά και η γραφειοκρατία και σταδιακά να αρχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης, όπου τα άτομα θα προσλαμβάνονται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, η αξία, η παραγωγικότητα και απόδοση θα ανταμείβονται, ώστε να μη διαιωνιστεί το μοντέλο «κάποιοι να δουλεύουν σκληρά και να παράγουν έργο και κάποιοι άλλοι ‘τυχεροί’ ‘διαπλεκόμενοι’ η απλώς ‘εξυπνάκηδες’ να καρπώνονται τα οφέλη χωρίς εργασία και χωρίς προσόντα πολλές φορές». Αυτή την κατηγορία εργαζομένων πρέπει το σύστημα να πετάξει από τους κόλπους του, όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος, διότι αυτή η νοοτροπία έχει ως αποτέλεσμα πρώτον, να υστερεί η Ελλάδα σε όλους σχεδόν τους τομείς και δεύτερον, να επιβαρύνονται με πολύ μεγαλύτερο φόρτο εργασίας κάποιοι εργαζόμενοι για να απολαμβάνουν άλλοι που δεν το δικαιούνται. Γιατί, δυστυχώς, στην Ελλάδα, η διαπλοκή και η διαφθορά είναι Λερναία Ύδρα! Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα που υποτίθεται ότι κάποια πράγματα έχουν αλλάξει!!!
Το μαχαίρι, συνεπώς, πρέπει να μπει βαθιά στο κόκαλο. Γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να βρεθούν πραγματικοί ηγέτες, πολιτικοί και πνευματικοί ταγοί, που θα μας καθοδηγήσουν(όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη). Να δοθεί ακόμα μεγαλύτερο βήμα στη νεολαία, στις γυναίκες και γενικά σε άτομα με καινοτόμες, πρωτοπόρες και δημιουργικές ιδέες, με απώτερο στόχο την πρόοδο και κοινωνική ευημερία μέσω της δημιουργίας μίας Ελλάδας σύγχρονης και ανταγωνιστικής. Προσωπικά, δεν βλέπω, πέρα από εξαιρέσεις, τη νεολαία, τις γυναίκες, τις ξεχωριστές εκείνες προσωπικότητες, να πρωτοστατούν και να φέρνουν κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα, παλεύοντας για να «κλείσουμε» το κοινωνικό έλλειμμα. Κι αναρωτιέμαι, σπανίζουν τέτοιες δυνατές προσωπικότητες, ή εσείς, «Κύριοι Πολιτικοί», φοβόσαστε την εκχώρηση εξουσίας σε ανθρώπους που έχουν κάτι ουσιαστικό να πούνε και ένα σημαντικό έργο να προσφέρουν;;;;;;
Στην προσπάθεια για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας είμαστε όλοι συμμέτοχοι και κανένας δεν πρέπει να μας αποκλείσει από αυτήν την προσπάθεια. Όλοι μας έχουμε μερίδιο ευθύνης και όλοι μας έχουμε δικαίωμα να φτιάξουμε από την αρχή την Ελλάδα που μας γέννησε, μία Ελλάδα που θα ακτινοβολήσει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, εφόσον ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών διαθέτει πάρα πολλά προσόντα, γνώσεις, θέληση, πείσμα και δυναμισμό, τα οποία εάν αξιοποιηθούν δημιουργικά και με βάση την αξία του καθενός και όχι τις γνωριμίες, τις κλίκες και την αδιαφάνεια, η χώρα θα προοδεύσει.
Εύχομαι οι πολιτικοί αυτού του τόπου να ενδιαφερθούν πραγματικά για το καλό μας και να μη μας αναγκάσουν να φύγουμε από την πατρίδα μας, αναζητώντας μία καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Να μας δώσουν κίνητρα να πιστέψουμε, να δημιουργήσουμε, να ζήσουμε! Εύχομαι, κλείνοντας, να βγούμε από το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο πιο δυνατοί και να κάνουμε το όνειρο για μία Ελλάδα βιώσιμη, ανταγωνιστική και ακτινοβόλα, πραγματικότητα. Ποιος ξέρει, ίσως από τις στάχτες μας αναγεννηθούμε και αναβιώσει το πνεύμα «το αρχαίο, αθάνατο και ελληνικό»!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s