Η στήλη της Κρυσταλλίας:Διακοπές (3ο κείμενο)

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

Διακοπές (17/6/2013)

Ξημέρωσε πριν από λίγο. Το βιολογικό μου ρολόι, που με έχει απαλλάξει από τα ξυπνητήρια από μικρό κοριτσάκι, με τσιγκλάει ν’ ανοίξω τα μάτια. 6.30 λέει το ρολόι μου – σήκω, λέει η φωνή μέσα μου. Μη σηκώνεσαι, λέει το μυαλό μου, δεν έχει σχολείο σήμερα! Ξεκίνησαν οι διακοπές! Τέρμα τα ταπεράκια με το φρεσκοκομμένο φρούτο και το φρεσκοβρασμένο αυγό, τέρμα οι τσάντες και τα παγούρια και η επιλογή ρούχων ανάλογα με τον καιρό. Έχεις ακόμη 30 λεπτά χουζούρι πριν σηκωθείς! Ζήτω!

Ευτυχισμένα παιδικά χρόνια, με 3 μήνες διακοπές, δεν ξέραμε πόσο πολύτιμα είναι. Με 10 εργάσιμες τον Αύγουστο για μένα φέτος, πόσο πολύ τον χαίρομαι που έχει 3 ολόκληρους μήνες παιχνιδιού κι ανεμελιάς κι έλλειψης προγράμματος. Και πόσο τον καμαρώνω που τελείωσε την πρώτη σχολική του χρονιά και προβιβάστηκε από το προνήπιο… πάλι στο προνήπιο! Πόσο γρήγορα μεγαλώνει… Το Σεπτέμβρη του 2012 ακόμη ήταν ένα φοβισμένο μωρό που έκλαιγε από βραδύς στη σκέψη του σχολείου. Πώς μέσα σ’ ένα χρόνο έγινε αυτό το αντράκι που μας λέει, ή φαντάζεται μόνος του, διαρκώς ιστορίες, έμαθε τι είναι το «μπουνίδι» και ζωγραφίζει βόμβες και φωτιές; Πότε έγινε αυτό το πλάσμα που έχει δική του ζωή όλη μέρα, για την οποία μόνο κατά λάθος κι αν έχει όρεξη να μου διηγηθεί, μαθαίνω εγώ;

Παίρνοντας το φάκελο με τις εργασίες του σχολείου, ανακάλυψα ότι έμαθαν όλα τα γράμματα της αλφαβήτας – ενώ εμείς ακούγαμε κυρίως ιστορίες για ακροβατικά στα παγκάκια, αγώνες που τελείωναν με κουτουλιές και φίλους που παίζανε με μπέημπέη (τα περίφημα bayblades, στη διάλεκτο του προνηπίου). Πριν από λίγες μέρες μου ζωγράφισε το πρώτο του ανθρωπάκι (αυτό το γνωστό που είναι κεφάλας, έχει 5-6 μάτια, χέρια-πόδια στη σειρά και τρελά μαλλιά). Κι ένα βράδυ άρχισε να μου μιλάει γαλλικά, οπότε συνειδητοποίησα ότι κάτι έχει μάθει κι από το μάθημα των γαλλικών. Κυρίως όμως, το λουκουμάκι μου έμαθε να πλησιάζει άλλα παιδάκια, να συστήνεται και να προτείνει παιχνίδι. Έμαθε να μαθαίνει από τα μεγαλύτερα και να προσέχει τα μικρότερα. Έμαθε να τα βγάζει πέρα μόνος του «αντρίκια» όταν αρχίζει το μπουνίδι. Έμαθε να μοιράζεται τα μπισκότα του, οπότε «κέρδισε» την καρδιά του κοριτσιού που θα παντρευτεί, αφού δεν μπορεί να παντρευτεί εμένα.

Τέλειωσε κιόλας η πρώτη σχολική χρονιά και περάσαμε με επιτυχία όλες τις δυσκολίες της – τα πρώτα κλάματα, τις τρομερές ιώσεις, το καθημερινό τρεχαλητό, τη δημιουργία του τέλειου τάπερ. Πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος…
Εκείνος ξέγνοιασε για ένα ολόκληρο καλοκαίρι και άρχισε ήδη να μιλάει για τους φίλους του στο σχολείο. Εγώ πάλι, πρέπει να βρω ποιος θα τον κρατήσει όλο το καλοκαίρι, τι θα τον κάνω να μην βαριέται, πώς να του διασφαλίσω διακοπές με δέκα φτωχές εργάσιμες τον Αύγουστο. Και να αγχώνομαι που το Σεπτέμβριο το κορίτσι του θα έχει αλλάξει σχολείο και θα πρέπει να αντιμετωπίζω την πρώτη ερωτική απογοήτευση του παιδιού μου.

Μισή ώρα μετά, αναδεύεται το μικρό μου δίπλα μου. Έχει κληρονομήσει κι αυτός το βιολογικό ρολόι – 7.15 το αργότερο ξυπνάει κάθε πρωί ανελλιπώς. Κι όπως τεντώνει το κορμάκι του χορτασμένος ύπνο, με τα μάτια ακόμη κλειστά, μ’ ένα χαμόγελο απόλαυσης καθώς νιώθει τους μυς του να απλώνουν, κι όπως απλώνει τα χεράκια του να βρει το λαιμό μου να τον αγκαλιάσει, «έχω σχολείο σήμερα;» ρωτάει βιαστικά, και η μια συλλαβή καβαλάει την άλλη. «Όχι, έχεις διακοπές!» απαντάει ο μεγάλος χουζούρης, που τον ξυπνά η κίνηση στο κρεβάτι μας.
Είναι 7.00. Η ερωτική απογοήτευση μπορεί να περιμένει ως το Σεπτέμβριο. Προς το παρόν, πρέπει να γεμίσω μια τσάντα ρούχα, να φανταστώ τι είδους αταξία θα κάνει σήμερα με τους παππούδες και τα ξαδέρφια του, για να προβλέψω αλλαξιές, και να τον πάω στους γονείς μου, μαζί μ’ ένα ταψί φαγητό.
Ας χουζουρέψω με τους άντρες μου πέντε λεπτά ακόμη, και μετά θα σηκωθώ.

One response to “Η στήλη της Κρυσταλλίας:Διακοπές (3ο κείμενο)

  1. Eleni

    Ο χρόνος πετάει…πράγματι, όμως μη του στερήσεις τη βαρεμάρα προσπαθώντας να γεμίσεις το χρόνο του και να προβλέψεις τις αταξίες του….η βαρεμάρα είναι η πιο δημιουργική μας στιγμή…εκεί που γεννιούνται όλες οι μεγάλες ιδέες, λύσεις, δράσεις….ας την απολαύσει! Καλό μας καλοκαίρι!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.